„200 de copii spitalizați cu Covid-19”. Maia Sandu face apel către cetățeni să respecte măsurile luate împotriva COVID-19 și pentru economisirea gazelor naturale

Ilie Gulca
20/01/2022
Maia Sandu, președinta R. Moldova

Șefa statului, Maia Sandu, a adresat, joi, un mesaj cetățenilor în care explică necesitarea măsurilor luate împotriva răspândirii COVID-19 și a acțiunilor menite să depășească criza energetică. După spusele președintei, aproximativ 200 de copii sunt, pe moment, spitalizați cu Covid-19, iar dacă Guvernul ar plăti tot costul majorărilor, nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități.

„În aceste zile, noua tulpină, Omicron, se transmite cu o viteză uimitoare de la o persoană la alta. Și chiar dacă se vorbește că ea ar fi mai puțin periculoasă, nu avem motive de relaxare. Mii de oameni sunt deja infectați cu această tulpină; aproximativ 200 de copii sunt, astăzi, spitalizați cu Covid-19, iar prognozele pentru următoarele zile și săptămâni sunt mai mult decât alarmante”, a a semnalat șefa statului după măsurile autorităților în contextul crizei pandemice și a celei energetice.

Ea a sugerat cetățenilor, în primul rând, la prima suspiciune de răceală, să se izoleze, iar, în al doilea rând, să ne vaccineze.

„Știu că unii dintre voi cred în continuare în sperietori citite pe internet și nu în știință, dar haideți să ne uităm la statistica oficială și să facem concluzii corecte. În țările cu rata de vaccinare mare, mor cu mult mai puțini oameni de Covid decât în țările cu rata de vaccinare mică”, a subliniat șefa statului.

În ce privește criza energetică, președinta a afirmat că creșterea prețurilor la gaze și, în consecință, la alte surse de energie este o povară grea pentru mulți consumatori casnici, pentru economie și pentru stat.

„Suntem total dependenți de prețurile de pe piața din regiune, iar situația de pe piață azi nu este una normală. Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași. Noi nu putem renunța la actualul import de energie și nici nu putem, peste noapte, construi alternative de producere a energiei”, a explicat Maia Sandu, subliniind că Guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării.

„De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină.”

Șefa statului a ținută să precizeze că apelul către cetățeni de a consuma mai rațional energia nu înseamnă să ținem copiii în frig.

„Nu e adevărat, nu asta este apelul. Încercările de manipulare nu ne ajută. Să nu ne lăsăm amăgiți de populiști sau de corupții care plâng după putere. Nu sunt bogate țările ce fac risipă, ci țările care cheltuie rațional. Nu putem face minuni peste noapte, dar putem munci cu responsabilitate, fiecare la locul său și, asemenea unei familii, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent în care parte a țării trăim, putem depăși aceste vremuri complicate împreună. Să fim o comunitate unită, cu grijă față de cei nevoiași, față de copii și oamenii în vârstă, cu grijă unii față de alții.”

Ilie Gulca
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii