3.000 de lei pentru o tonă de motorină consumată. Cine poate să beneficieze de compensațiile achitate de Guvern

Ion Chișlea
06/07/2022

Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea a 100% din acciza la motorina utilizată de la începutul anului curent. Producătorii mari vor primi compensații de 30% din valoarea accizei. Executivul va aloca în acest sens suplimentar 120 milioane de lei.

Cabinetul de miniștri a adoptat în ședința de miercuri o decizie care va majora compensațiile acordate agricultorilor pentru consumul de motorină. Astfel, fermierii micro, mici și mijlocii vor primi câte 2.980 de lei pentru o tonă de motorină consumată, iar cei mari – câte 894 de lei.

Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic.

În acest scop, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate suplimentar 120 milioane de lei. Drept urmare, Fondul pentru rambursarea accizei pentru producătorii agricoli va ajunge la 320 milioane de lei.

Un beneficiar poate primi în calitate de compensație pentru motorină cel mult 200.000 de lei anual, plafonul fiind dublat față de prevederile anterioare.

Solicitanții de compensații vor putea depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru.

În prezent, un litru de motorină costă circa 31 de lei, fiind de peste două ori mai scump decât acum un an. Acciza percepută de pe un litru de moroină este de 2,52 lei.

Ion Chișlea
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii