300.000 de moldoveni riscă să rămână fără carte de identitate românească

Ilie Gulca
04/12/2023

Compania juridică „JustConsult” denunță „abuzuri” din partea autorităților române acuzate că anulează excesiv cărțile de identitate deținute de către cetățenii Republicii Moldova.

Directorul companiei juridice „JustConsult”, Ion Guștiuc, afirmă că aceste acțiuni de anulare au loc chiar și în cazul celor care respectă noile modificări legale, stabilindu-se la o adresă cu cel mult zece persoane înregistrate sau procurând o locuință în România. 

„Modificarea legislației menționate prevede că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane. Cu toate acestea, verificările poliției la domiciliu se fac indiferent de numărul de persoane stabilite acolo. Dacă o persoană nu este identificată la adresa respectivă, actul de identitate este reținut spre anulare de către lucrătorii cu atribuții pe linia de evidență a persoanei”, a precizat el.

Ion Guștiuc susține că articolul 62 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 prevede că actul de identitate al persoanei aflate în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) sau (3) se anulează de către lucrătorii cu atribuții pe linie de evidență a persoanelor, cu efectuarea menţiunii aferente în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor este abuziv și oferă poliției puteri care încalcă flagrant drepturile cetățenilor români. 

În mai 2023, Camera Deputaţilor din România a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, stabilind că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede proiectul.

Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei (300 – 600 de lei moldovenești).

Ilie Gulca
04/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii