50 de kg de explozibil, încărcătura mortală din rămășițele dronei Shahed căzute pe teritoriul Republicii Moldova

Anticoruptie.md
12/02/2024
border.gov.md

În urma unor acțiuni desfășurate la locul căderii fragmentelor de dronă din proximitatea satului Etulia, raionul Vulcănești, s-a constatat prezența explozibilului. Echipele specializate ale Poliției Naționale, în colaborare cu specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, au depistat partea de luptă care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă.

Potrivit unui comunicat publicat de Poliția Națională, urmare a cercetării aprofundate la locul unde au fost depistate piese componente ale unei drone de tip Shahed, angajații Secției tehnico- explozive a Poliției au depistat partea de luptă a acesteia care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă.

Polițiștii au asigurat dezamorsarea și strângerea tuturor părților componente ale rămășițelor dronei, iar în următoarele ore vor asigura în condiții sigure detonarea încărcăturii explozive depistate.

Din momentul depistării acestor fragmente și până la finalizarea cercetării la fața locului, tot perimetrul a fost securizat și asigurată siguranța publică. Nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă.

Precizăm că duminică, 11 februarie, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip Shahed. Cel mai probabil, fragmentele au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova în noapte de 9 spre 10 februarie, atunci când regiunea Izmail din Ucraina a fost supusă unor atacuri masive cu drone. 

În legătură cu identificarea resturilor de drone, Președinta Maia Sandu a precizat că acestea „ne reamintește astăzi despre realitățile sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”

Și prim-ministrul Dorin Recean a condamnat atacurile recente și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat din nou Republica Moldova. Șeful Executivului a precizat că în prezent nu există riscuri pentru localitățile din zona frontierei de stat, iar investigarea circumstanțelor este în derulare.

Anticoruptie.md
12/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii