518 dosare penale pentru acte de corupţie, pornite în primele şase luni ale anului 2016

Anticoruptie.md
10/08/2016

Procurorii împreună cu angajaţii Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai Centrului Naţional Anticorupţie au pornit, în perioada ianuarie - iunie 2016, 518 cauze penale privind infracţiuni de corupţie, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de serviciu, faţă de 425 de cauze penale iniţiate în perioada similară a anului trecut, anunţă Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Cele mai multe - 153 de dosare - au fost pornite pentru abuz de putere sau abuz de serviciu, 144 de cauze - pentru comiterea excesului de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 89 - trafic de influenţă, 79 - coruperea pasivă, 49 - corupere activă şi patru - luare de mită.

În aceeaşi perioadă, procurorii au expediat în judecată pentru examinare în fond 137 de cauze penale în privinţa a 174 persoane. Printre cei ajunşi pe banca acuzaţilor este un judecător, patru avocaţi, patru foşti angajaţi ai SPIA MAI, cinci angajaţi ai Poliţiei de frontieră, şapte ofiţeri de urmărire penală, 31 de poliţişti, 12 primari etc.  

Totodată, instanţele de judecată au pronunţat 93 de sentinţe în privinţa a 112 persoane învinuite de comiterea actelor de corupţie, faţă de 94 de sentinţe în privinţa a 113 persoane în şase luni ale anului 2015. Din numărul total de 112 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, 84 persoane au fost condamnate, 19 persoane au fost achitate, iar în privinţa a nouă persoane procesul penal a fost încetat. 

 

Anticoruptie.md
10/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii