55 de salvatori moldoveni au plecat în misiune în Turcia

Cornelia Cozonac
06/02/2023

55 de salvatori moldoveni de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI au plecat în seara zilei de luni în misiune în Turcia. Salvatorii moldoveni vor pune umărul, alături de salvatori din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate de cutremurele devastatoare care au devastat mai multe localități Turcia și alte țări din regiune, ucigând mii de oameni.

Republica Moldova a primit solicitarea oficială a Guvernului Turciei și a depus oferta de ajutor către mecanismele Uniunii Europene și NATO responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre.

Președinta Maia Sandu le-a urat mult curaj celor 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI care la ora 21.00 au urcat în autospeciale și au plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.

„Două seisme de o magnitudine neobișnuit de puternică au zguduit noaptea trecută și astăzi Turcia și Siria. Cutremurele au făcut mii de victime, au distrus un număr impunător de clădiri și obiecte de infrastructură, mii de oameni rămânând sub dărâmături. Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat”, a spus Președinta Maia Sandu.

„Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea - veți munci fără pauze, luptând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă! Transmit condoleanțe familiilor lovite de această calamitate și le urez forță de muncă, curaj și speranță tuturor celor care luptă contracronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului”, a conchis șefa statului.â

Cutremurele violente care au zguduit luni sudul şi sud-estul Turciei au provocat 2.316 morţi şi 13.293 răniţi, potrivit datelor publicate luni seara, la ora locală 23:30 (20:30 GMT) de Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, potrivit  AFP. Numărul total al morţilor din Turcia şi Siria a ajuns astfel la 3.613, după cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol. 

Cornelia Cozonac
06/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii