60 de soiuri de struguri de masă, eligibili pentru subvenționare

Anticoruptie.md
23/09/2023

60 de soiuri de struguri, atât pentru masă, cât și pentru vin,  vor fi eligibile subvenționării din Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Un ordin în acest sens a fost emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și a fost publicat în Monitorului Oficial.

În lista soiurilor de struguri pentru masă eligibili pentru subvenționare au fost incluse 20 de specii de viță de vie, printre acestea se regăsesc: Arcadia, Cardinal, Codreanca, Alb de Suruceni, Ialovenschii ustoicivîi, Kișmiș moldovenesc, Moldova și Victoria. 

Lista este completată cu struguri pentru vin cu bobul alb și bobul negru. Este vorba de 37 de soiuri de viță de vie: Alb de Onițcani, Chardonnary, Cabernet blanc, Feteasca albă, Fetească regală, Muscat alb, Pinot gris, Pinot blanc, Sauvignon blanc, Tămâioasa românească, Traminer rose, Viorica, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Merlot, Malbec, Negru de Căușeni, Pinot noir, Rară neagră, Saperavi ș.a.

Propunerea întocmirii unei liste de soiuri de struguri eligibili subvenționării din Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural a parvenit în adresa MAIA de la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este gestionat de Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care are drept misiune de a asigura derularea corectă şi legală în susținerea producătorilor agricoli, controlul utilizării fondurilor alocate beneficiarilor, participarea la elaborarea direcțiilor supuse subvenționării, monitorizarea continuă a respectării criteriilor de eligibilitate şi a condițiilor contractuale de acordare a ajutorului financiar nerambursabil de către beneficiarii de subvenții.

Anticoruptie.md
23/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii