66 de jurnalişti au fost uciși în 2022 pe fondul scăderii siguranţei presei

Cornelia Cozonac
10/01/2023
IPI

66 de jurnaliști, printre care opt femei și 58 de bărbați, au fost uciși, pe parcursul anului 2022, în timp ce își făceau meseria, cei mai mulți fiind răpuși în timpul violențelor din Mexic și în războiul din Ucraina. În anul 2021 numărul jurnaliștilor uciși a fost de 45. Uciderea jurnaliștilor are loc pe fondul unei scaderi devastatoare a siguranței jurnalistilor în lume, dar și a eșecului statelor în investigarea crimelor împotriva jurnaliștilor și pedepsirea celor ce se fac vinovați, constată Institutul Internațional al Presei (IPI), care face apel la autoritățile din întreaga lume  să pună capăt impunității pentru aceste crime și să asigure protecția jurnaliștilor.  

„Atacuri în spirală împotriva jurnaliştilor din Mexic, precum şi invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au fost factorii principali ce au generat creşterea numărului de jurnalişti uciși în 2022. În Mexic au fost uciși 14 jurnaliști și lucrători media, iar opt jurnaliști ucraineni și străini au fost ucişi în timp ce relatau despre războiul din  Ucraina”, constată într-un raport fărcut public la începutul anului curent Institutul Internațional de Presă.

IPI documentează din anul 1997 cazurile de ucidere a jurnaliștilor și lucrătorilor media legat de exercitarea profesiei. Baza de date a IPI clasifică crimele jurnaliștilor în cinci categorii. Au existat 39 de crime vizate în 2022, ceea ce înseamnă că jurnaliştii au fost ucişi din cauza muncii lor. Șapte jurnaliști au fost uciși în timp ce reflectau un conflict armat, comparativ cu trei cazuri din această categorie în 2021. Doi au fost uciși în timp ce reflectau tulburări civile, iar doi și-au pierdut viața în timpul misiunii. În restul de 16 cazuri, circumstanțele și motivul din spatele uciderii jurnalistului rămân neconfirmate, dar nu poate fi exclusă o ucidere legată de munca lor profesională.

Din februarie 2022, când Rusia a invadat pe scară largă Ucraina, opt jurnaliști și lucrători mass-media, inclusiv reporteri ucraineni și străini, care se confirmă că au fost uciși în timp ce își relatau despre război. Există dovezi că încă patru jurnaliști ucraineni și lucrători mass-media ar fi putut fi uciși de trupele ruse în legătură cu profesia lor, dar aceste cazuri nu au fost încă verificate și nu sunt înregistrate în baza de date a IPI a jurnaliștilor uciși.

Mulți dintre jurnaliști au fost uciși în timp ce reflectau războiul, inclusiv Frédéric Leclerc-Imhoff, Pierre Zakrzewski, Oleksandra Kuvshynova, Mantas Kvedaravicius și Brent Renaud, care au fost uciși când vehiculele lor au fost atacate în incidente separate. Operatorul ucrainean Yevhenii Sakun a murit în timpul bombardamentului rusesc asupra turnului de televiziune din Kiev, iar jurnalista de investigație rusă Oksana Baulina a fost ucisă într-un bombardament în timp ce filma distrugerea unui centru comercial din Kiev. Fotograful și realizatorul de documentare ucrainean Maks Levin a fost ucis în regiunea Kiev cu două împușcături cu arme de calibru mic de către soldații ruși. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, Levin era dezarmat și purta o vestă de presă.

Conform dreptului internațional, țintirea în mod deliberat a jurnaliștilor care lucrează într-o zonă de conflict constituie o crimă de război. Rețeaua IPI face apel la forțele militare să ia toate măsurile posibile pentru a asigura siguranța tuturor jurnaliștilor care reportează pe teren. Cei responsabili de vizarea jurnaliştilor trebuie traşi la răspundere.

Violența împotriva jurnaliștilor rămâne o problemă globală

Deși numărul crimelor din Asia și Pacific a scăzut la 11 cazuri, comparativ cu 18 cazuri înregistrate în 2021, situația din Filipine a luat o întorsătură gravă, cu un total de cinci jurnaliști radio uciși în 2022. Jurnaliştii independenţi din Filipine lucrează într-un climat de ostilitate intensă și violență, după ani de atacuri asupra presei de către fostul președinte Rodrigo Duterte, se arată în raportul IPI.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord au înregistrat o ușoară creștere față de anul trecut, cu cinci crime înregistrate. Au existat trei crime documentate în Africa sub-sahariană, printre care cazul jurnalistului pakistanez disident Arshad Sharif, care a fost împușcat mort în circumstanțe neclare în Kenya.

Impunitatea alimentează violența în continuare

Impunitatea pentru uciderea jurnaliștilor continuă să conducă ciclul violenței împotriva presei. Planul de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor a fost lansat în 2012 pentru a proteja mai bine presa și a combate impunitatea, dar zece ani mai târziu este evident că nu s-a făcut suficient. Jurnalismul a devenit una dintre cele mai periculoase profesii din lume și, în cel puțin nouă din zece cazuri, ucigașii jurnaliștilor rămân nepedepsiți – în special cei care au ordonat crimele.

Pe 2 noiembrie, în timp ce statele membre ONU s-au reunit la Viena de Ziua Internațională pentru Încheierea Impunității, IPI a organizat o demonstrație publică și a lansat o nouă campanie pentru a atrage atenția asupra problemei globale în curs de impunitate pentru crimele împotriva jurnaliștilor. IPI s-a alăturat, de asemenea, cu susținătorii libertății presei din întreaga lume, într-un apel comun preliminar pentru acțiune adresat tuturor statelor. Apelul la acțiune include o serie de recomandări concrete pentru a îmbunătăți siguranța jurnaliștilor și pentru a aborda impunitatea în crimele împotriva jurnaliștilor.

În ciuda presiunii internaționale imense, a dovezilor credibile și a relatărilor martorilor oculari, guvernul israelian a refuzat să desfășoare o investigație independentă și imparțială cu privire la uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh și să-i tragă pe cei responsabili la răspundere. La șase luni după moartea ei, Departamentul de Justiție al SUA a lansat o investigație asupra crimei, iar IPI, împreună cu alte părți interesate, a depus o cerere oficială de anchetă la Curtea Penală Internațională.

Chiar și în rarele cazuri în care s-au înregistrat progrese, justiția deplină nu a fost încă asigurată. În cazul uciderii lui Daphne Caruana Galizia, principalul jurnalist de investigații din Malta, cei doi asasini au fost condamnați în cele din urmă la 40 de ani de închisoare în octombrie 2022. Cu toate acestea, la cinci ani de la uciderea ei, procedurile legale sunt încă în curs împotriva presupusului organizator, Yorgen Fenech, și doi bărbați care ar fi furnizat bomba. Lupta pentru justiție deplină continuă, întrucât reformele concrete pentru protejarea jurnaliștilor rămân evazive din cauza lipsei de voință politică a autorităților malteze.

În multe cazuri, anchetele asupra uciderilor jurnaliştilor stagnează din cauza lipsei de voinţă politică, deoarece adevărul ar putea să-i implice pe cei de la putere sau să aducă la scădere sistemele corupte. Impunitatea are un efect înfricoșător asupra libertății presei, slăbește democrația, împiedică jurnaliștii să raporteze pe anumite subiecte și încurajează mai multă violență față de mass-media, constată IPI în raportul său anual. 

Cornelia Cozonac
10/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii