86 de candidați pentru 15 de funcții vacante de magistrat în judecătoriile din Republica Moldova

Anticoruptie.md
07/11/2023

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat marți, 7 noiembrie, lista candidaților înscriși la concursul pentru suplinirea funcţiilor de judecător, de vicepreşedinte şi de preşedinte al instanţei judecătoreşti. Din luna mai, când a fost anunțat concursul, până acum au depus cereri 86 de candidați. Aceștia sunt așteptați să se prezinte în fața membrilor CSM în cadrul ședințelor din 16 și 17 noiembrie. 

CSM anunțat concursul pentru suplinirea posturilor vacante de judecător pe 11 mai curent. Este vorba de 15 de funcții vacante în mai multe judecătorii din țară. 

Judecătoria Anenii Noi (sediul central) – 1 post;

Judecătoria Bălți (sediul Fălești) – 1 post;

Judecătoria Cahul (sediul Taraclia) – 1 post;

Judecătoria Căușeni – 3 posturi (sediul central – 1 post, sediul Ștefan Vodă – 2 posturi);

Judecătoria Chișinău – 2 posturi;

Judecătoria Cimișlia (sediul central) – 1 post;

Judecătoria Comrat (sediul Ceadîr-Lunga) – 1 post;

Judecătoria Drochia (sediul Glodeni) – 1 post;

Judecătoria Strășeni – 4 posturi (sediul central – 2 posturi, sediul Călărași – 2 posturi).

Potrivit regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de judecător, de vicepreşedinte şi de preşedinte al instanţei judecătoreşti, concursurile se organizează şi se desfăşoară în baza principiului transparenţei, în mod public.

Prin urmare, CSM a prezentat lista candidaților care au depus cereri de participare la concursurile pentru suplinirea posturilor vacante de judecător și anunță că aceștia vor fi audiați în cadrul ședințelor CSM din data de 16-17 noiembrie 2023.

În lista candidaților se numără și unul dintre subiecții anchetelor jurnalistice prezentate de anticoruptie.md. Jurnaliștii CIJM au scris despre „Schemele procurorului Petruşca: Donaţii generoase de la rude şi automobile oferite în arendă la preţuri derizorii”. Procurorul Sergiu Petruşca de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), numărul trei în listă, a achiziţionat în perioada 2019-2020 trei automobile de model Toyota Prius pe care le-a dat în locaţiune unei firme de taxi cu doar 266 de lei pe lună. Venitul pe care îl declară omul legii din contractul de arendă este simbolic, în timp ce firmele de taxi plătesc în jur de 300 de lei pe zi pentru un automobil luat în arendă. Pe de altă parte, Sergiu Petruşca indică donaţii generoase de la rude, iar persoane terţe îi preiau şi îi achită datoriile către instituţiile financiare.

Până la desfășurarea concursului candidații vor prezenta cazierul judiciar și, după caz, Curriculum-ul Vitae, certificatul medical.

 

Anticoruptie.md
07/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii