„A eșuat să obțină acreditarea”. Universitatea Slavonă își suspendă activitatea

Ilie Gulca
08/07/2024
Corpul didactic al Universității Slavone. Foto: Facebook.com

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea, începând cu data de 22 iulie 2024, după ce  a eșuat să obțină acreditarea programelor de studii de Licență și de Master, precum și în urma numeroaselor avertizări emise de Ministerul Educației și Cercetării către instituția de învățământ superior în acest sens. Profesori ai acestei instituții de învățământ sunt implicați într-un plan de acțiuni subversive și propagandistice având drept scop deturnarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. 

„Decizia a fost aprobată la Adunarea Generală a fondatorilor Universității Slavone din 20 mai 2024”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării. „În context, Universitatea Slavonă (prin scrisoarea nr. 042 din 30.05.2024), a solicitat Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare revocarea demersurilor privind acreditarea programelor sale: Business și administrare,  Marketing logistică, Psihologie, Tehnologia informației.”

În urma suspendării activității didactice, conform cadrului normativ, studenții Universității Slavone urmează să fie transferați, în baza cererii personale, la aceleași programe de studii acreditate în cadrul altor universități.

În sesiunea 2024, nu vor organiza admitere din cauza sistării/suspendării activității didactice, următoarele instituții de învățământ superior private: Universitatea Slavonă, Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Institutul Internațional de Management IMI-NOVA, Universitatea Americană. 

Trebuie subliniat că pe pagina instituției de învățământ superior nu există niciun comunicat care s-ar referi la informația comunicată de Ministerul Educației și Cercetării.

Universitatea Slavonă a fost fondată în 1997 și a obținut acreditarea în timpul guvernării Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Rectorul Universității Slavone, O.A. Babenko, susține în cadrul unui interviu că instituția avea scopul să ajute cetățenii „de limbă rusă ai Moldovei” - o categorie etnolingvistică artificială - să se integreze în societatea moldovenească, să-și păstreze cultura originală, să asigure dezvoltarea realității ruso-moldovenești și moldovenești”. În același timp, universitatea urmărea să asigure bilingvismul și, în același timp, să extindă și să consolideze spațiul educațional rusesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Pierderea statului de limbă comunicare interetnică de către limba rusă în 2018 este calificată de către asociațiile obștești militante rusești și instituțiile de învățământ cu profil rus drept o încălcare a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă.

În 2020, coaliția PSRM-Pentru Moldova a adoptat o lege care acorda din nou rusei statutul de limbă de comunicare interetnică și dreptul de a fi folosită pe teritoriul Moldovei la același nivel cu limba română. Numai că legea cu pricina a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională pe 21 ianuarie 2021. „Sunt probleme”, readuce Sidorov în discuție problema limbii ruse. „Nu a fost adoptată o altă lege. Aceasta este o încălcare? Încălcare!”

Citește de asemenea: Partenerii Pravfond în MoldovaActorii, vehiculele de propagandă ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei și conexiunile lor politice în Republica Moldova

Recent, profesori ai acestei universități au fost implicați într-un plan de acțiuni având drept scop deturnarea cursului de integrare europeană al Republicii Moldova.

Planul „Pravoslavie pentru formarea electoratului ortodox împotriva Maiei Sandu” prevedea acțiuni subvestive și propagandistice stabilite pentru perioada iunie-octombrie 2024, în ajunul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea Moldovei în UE.

Ilie Gulca
08/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii