A fost dat startul depunerii declaraţiilor de avere. De ce vor trebui să ţină cont funcţionarii publici în acest an

Julieta Saviţchi
10/01/2022

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că a început perioada de depunere a declaraţiilor de avere şi interese personale pentru anul trecut de către funcţionarii publici şi cei de demnitate publică şi despre despre schimbările legislative din 2021 la completarea declraţiilor.

Noutatea este că formularul electronic al declarației a fost completat cu secțiuni noi privind declararea averii și intereselor personale. Astfel, demnitarii de stat și funcționarii publici își pot declara bunurile mobile și imobile, atât din țară, cât și din străinătate, indicând inclusiv și valoarea reală de pe piață, dar și motivarea diferenței dintre valoarea bunului și valoarea de piață a bunului.

Subiecţii obligați să completeze și datele despre serviciile pe care le-au procurat  în perioada de declarare, doar dacă acestea depășesc suma totală de zece salarii lunare medii pe economie. La declararea activelor financiare, subiecții declarării vor indica și informațiile despre bunurile virtuale, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește zece salarii medii lunare pe economie.

ANI a mai anunţat că noul formular a fost testat de peste 70 de subiecți ai declarării, care și-au onorat obligațiunea de depunere a declarației de avere și interese personale.

Perioada de depunere a declaraţiilor de avere şi interese personale pentru anul 2021 se va încheia la 31 martie 2022.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice.

Julieta Saviţchi
10/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii