A patra rundă pentru achiziții de gaze naturale // Comisia Europeană caută furnizori internaționali pentru a limita dependența de gazul rusesc

Crina Dumitriu
25/11/2023
Captura

Comisia Europeană, tot mai determinată să limiteze consumul de gaze din Federația Rusă în statele membre ale UE. Săptămâna curentă a fost lansată cea de-a patra rundă pentru achiziții comune de gaz pentru statele membre. Până pe 28 noiembrie, companiile din UE pot depune solicitări pentru cantitățile de gaz necesare, după care, în luna decembrie, se va desfățura runda de licitații.

Cea de-a patra rundă de achiziții comune de gaz este organizată pentru contracte de livrare în intervalul ianuarie 2024 – martie 2025. Firmele care au nevoie de gaze pentru consumatorii casnici sau pentru industrie pot depune solicitarea și cantitățile până pe 28 noiembrie. Apoi, toate cererile vor fi centralizate pe platforma comună de achiziții, iar pe 4 decembrie 2023 cererea colectivă va fi scoasă la licitație internațională, scrie Forbes.ro.

Primele trei runde au condus la contractarea unei cantități de 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de pe piața internațională.

Prețurile au fost în linie cu cotațiile bursiere de profil.

Platforma europeană de achiziții comune de gaze naturale este un instrument creat anul acesta ca răspuns la criza energetică provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Deasemenea, este un instrument prin care blocul comunitar caută alți furnizori internaționali de gaze pentru a limita dependența de gazul rusesc.

Crina Dumitriu
25/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii