A plecat englezește// Demisia președintelui Curții Constituționale, anunțată de colegii săi

Viorica Mija
09/11/2023
Nicolae Roșca, fostul președinte al Curții Constituționale

Printr-un anunț scurt, Curtea Constituțională (CC) informează că joi, 9 noiembrie, președintele instituției, Nicolae Roșca, a depus cererea de demisie. Roșca nu a explicat deocamdată motivele care stau în spatele unei astfel de decizii, dar plecarea vine imediat după ce membrii CC au admis parțial sesizarea avocaților procurorului general demis, Alexandru Stoianoglo, în partea ce vizează criteriile de evaluare, precum și lipsa căii de atac a deciziei Comisiei care i-a verificat activitatea fostului procuror general. Alegerea unui nou Președinte este programată pentru ziua de vineri, 10 noiembrie.

Nicolae Roșca, fostul apărător al președintei Maia Sandu, a fost ales în fruntea Curții Constituționale în luna aprilie curent. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare a Curții Constituționale, prin vot secret. 

Roșca a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Nicolae Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, dar și membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. Este autor și coautor al peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi. 

În perioada 2017-2019, Nicolae Roșca a fost avocatul președintei Maia Sandu, dar și membru al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Viorica Mija
09/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii