Adjunctul Procurorului General, Eduard Bulat, este membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor după suspendarea funcției de procuror a lui Igor Popa

Ilie Gulca
26/01/2022
Eduard Bulat. Foto:zdg.md

Adjunctul Procurorului General, Eduard Bulat, a fost numit, miercuri, membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) după ce fostului șef al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, i-a fost suspendată, pe 28 decembrie, funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu.

Membrii acestei structuri examinează dosarele candidaților la funcția de procuror, actele prezentate de către candidați și cele referitoare la candidați; examinează dosarele și actele prezentate de procurorii care solicită transferul sau promovarea într-o funcție superioară; organizează și desfășoară interviuri cu participanții la concurs; oferă punctaj participanților la concurs etc.

Eduard Bulat a candidat în 2019 la funcția de procuror general. Numele lui Bulat apare într-un articol publicat pe portalul Moldova Curată în care se menționează că procurorul investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale.

Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din Capitală, în care au primit locuințe, la jumătate de preţ, mai mulţi procurori. Bulat a indicat în declaraţia sa de venituri şi proprietăţi că a plătit, începând cu 2011, sute de mii de lei companiei care construia un bloc de apartamente. El a explicat că îşi achită apartamentul dintr-un împrumut pe care i l-a acordat, fără dobândă, sora sa, aflată peste hotare.

Eduard Bulat a mai apărut în lista procurorilor care dețin una sau mai multe locuinţe, dar au fost incluşi în lista beneficiarilor de apartamente la preţ preferenţial.

În 2017, a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale.

În august  2016, Bulat a fost numit în funcția de procuror-șef interimar în Secția combaterea traficului de ființe umane în cadrul Procuraturii Generale. În 2013–2016, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a fost subalternul lui Bulat.

Igor Popa a fost reținut pe 9 noiembrie în 2021 pentru îmbogățire ilicită. Igor Popa a fost eliberat din arest la domiciliu şi pus sub control judiciar la 27 decembrie 2021, iar procurorii anticorupție au anunţat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău. .

Procuratura Anticorupție a pornit dosarul penal pe numele lui în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău. După publicarea anchetei, Ala Popa, soţia procurorului cu care se află în divorţ oficial, a ameninţat cu judecata Centrul de Investigaţii Jurnalistice,

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. În perioada guvernării comuniste, el a fost învinuit de fabricarea dosarelor şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie. În perioada guvernării condusă de Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

Ilie Gulca
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii