Adunarea Asociaţiei Judecătorilor, amânată. S-au prezentat mai puţin de o treime din membri

Julieta Saviţchi
14/05/2022
Foto simbol Jurnal.md

Adunarea Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, programată pentru sâmbătă, nu a avut loc din lipsă de cvorum şi a fost amânată cu două săptămâni. La şedinţă s-au prezentat 49 din cei 190 de membri ai Asociaţiei.

La şedinţa de sâmbătă urma să fie ales preşedintele Asociaţiei Judecătorilor, să fie operate modificări la statutul organizaţiei şi să fie discutată repartizarea mijloacelor financiare ale organizaţiei.

Unii reprezentanţi ai Asociaţiei susţin că asupra membrilor au fost făcute presiuni din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a boicota şedinţa.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ion Chirtoacă, preşedintele interimar al Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, a declarat că nu deţine probe că CSM ar fi blocat adunarea de sâmbătă. „Au fost nişte semnale, dar nu am probe şi nu pot să confirm. Ar putea fi şi alte motive pentru care magistraţii nu au făcut act de prezenţă. De exemplu, preţul mare la carburanţi. Cât cost drumul, de exemplu pentru un judecător din Edineţ, ca să ajungă la Chişinău şi să revină înapoi. Totuşi, adunarea Asociaţiei Judecătorilor reprezintă un exerciţiu democratic şi sper că data viitoare vor veni mai mulţi”, ne-a declarat Chirtoacă.

Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, a declarat pentru Anticoruptie.md că nu au fost făcute presiuni asupra membrilor Asociaţiei Judecătorilor. „Fiecare magistrat este liber să i-a o decicizie şi nu poate fi influenţat”, a precizat Musteaţă.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova este o organizaţie neguvernamentală, fondată în 1999. Conform articolului 2 din Statutul Asociației, misiunea acesteia constă în „consolidarea eforturilor judecătorilor pentru apărarea drepturilor și intereselor lor, apărarea drepturilor și intereselor familiilor acestora, perfecționarea sistemului justiției și a profesionalismului judecătorilor, garantarea și asigurarea reală de către stat a independenței judecătorești pe principiile de bază ale independenței organelor de justiție, recomandate de Adunarea Generală a ONU”.

Julieta Saviţchi
14/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii