Principala restanță din domeniul justiției, în contextul condiționalităților impuse Republicii Moldova de Uniunea Europeană, este legată de desfășurarea proceselor de prevetting și vetting, care însă durează mai mult decât s-a așteptat. Comisia de prevetting deja a anunțat rezultatele activității sale și în acest moment, succesul procesului ține de responsabilitatea corpului judecătoresc, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Potrivit ministrei, în cadrul Adunării generale a judecătorilor, magistrații urmează să aleagă membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a purcede la cea de-a doua etapă – evaluarea membrilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), deoarece Comisia de la Veneția a recomandat participarea în procesul de vetting a organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor.
„Este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea și decența de a participa activ în această Adunare generală, deoarece este nevoie de un CSM funcțional care să preia rezolvarea problemelor din sistemul judecătoresc”, a subliniat ministra Justiției. Ea a menționat că situația actuală din sistemul justiției a fost creată și din cauza că organele de autoadministrare nu au fost eficiente și acum este nevoie de a selecta membri acestor instituții, pentru a restabili încrederea cetățenilor în judecători. „Justiția este un serviciu public și trebuie privită pentru cetățean, iar conflictele interne inclusiv din sistemul judecătoresc nu trebuie rezolvate din contul interesului public”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
Potrivit ministrei Justiției, în cadrul Adunării generale, planificată pentru 17 martie, participanții pot alege 4 membri ai CSM, judecători din prima instanță, din cei 5 judecători care au trecut prevetting-ul. Acești 4 membri aleși, împreună cu membrii CSM din partea societății civile, care au trecut evaluarea Comisiei de prevetting, pot asigura activitatea CSM-ului. Ulterior, va fi anunțat un nou concurs pentru a completa locul membrilor din rândul curților de apel și CSJ, însă activitatea CSM-ului va fi deblocată. În cazul în care Adunarea generală a judecătorilor nu va avea loc, atunci conform legii, se va convoca o nouă adunare, a spus ministra.
Amintim că în toamna anului 2021, CSM a planificat de două ori desfăşurarea Adunării generale a judecătorilor, dar s-a renunţat pe ultima sută de metri. Astfel, forumul programat pentru 1 octombrie 2021 a fost amânat pe motiv că nu a fost acordat termenul de 2 luni pentru pregătiri, iar cel programat pentru 3 decembrie 2021 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.
Ulterior, mai mulţi magistraţi au încercat să convoace singuri Adunarea generală a judecătorilor, însă iniţiativa le-a eşuat din lipsă de cvorum.
Finanţatori:
Parteneri: