Adunarea generală a judecătorilor, „everestul” justiției din Republica Moldova

Mihaela Cibotaru
16/03/2023
captură

Principala restanță din domeniul justiției, în contextul condiționalităților impuse Republicii Moldova de Uniunea Europeană, este legată de desfășurarea proceselor de prevetting și vetting, care însă durează mai mult decât s-a așteptat. Comisia de prevetting deja a anunțat rezultatele activității sale și în acest moment, succesul procesului ține de responsabilitatea corpului judecătoresc, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ministrei, în cadrul Adunării generale a judecătorilor, magistrații urmează să aleagă membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a purcede la cea de-a doua etapă – evaluarea membrilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), deoarece Comisia de la Veneția a recomandat participarea în procesul de vetting a organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor.

„Este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea și decența de a participa activ în această Adunare generală, deoarece este nevoie de un CSM funcțional care să preia rezolvarea problemelor din sistemul judecătoresc”, a subliniat ministra Justiției. Ea a menționat că situația actuală din sistemul justiției a fost creată și din cauza că organele de autoadministrare nu au fost eficiente și acum este nevoie de a selecta membri acestor instituții, pentru a restabili încrederea cetățenilor în judecători. „Justiția este un serviciu public și trebuie privită pentru cetățean, iar conflictele interne inclusiv din sistemul judecătoresc nu trebuie rezolvate din contul interesului public”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ministrei Justiției, în cadrul Adunării generale, planificată pentru 17 martie, participanții pot alege 4 membri ai CSM, judecători din prima instanță, din cei 5 judecători care au trecut prevetting-ul. Acești 4 membri aleși, împreună cu membrii CSM din partea societății civile, care au trecut evaluarea Comisiei de prevetting, pot asigura activitatea CSM-ului. Ulterior, va fi anunțat un nou concurs pentru a completa locul membrilor din rândul curților de apel și CSJ, însă activitatea CSM-ului va fi deblocată. În cazul în care Adunarea generală a judecătorilor nu va avea loc, atunci conform legii, se va convoca o nouă adunare, a spus ministra.

Amintim că în toamna anului 2021, CSM a planificat de două ori desfăşurarea Adunării generale a judecătorilor, dar s-a renunţat pe ultima sută de metri. Astfel, forumul programat pentru 1 octombrie 2021 a fost amânat pe motiv că nu a fost acordat termenul de 2 luni pentru pregătiri, iar cel programat pentru 3 decembrie 2021 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.

Ulterior, mai mulţi magistraţi au încercat să convoace singuri Adunarea generală a judecătorilor, însă iniţiativa le-a eşuat din lipsă de cvorum.

Mihaela Cibotaru
16/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii