Adunări generale, fără jocuri de culise. Judecătorii și procurorii, „prinși la perete” de noi reglementări

Anticoruptie.md
03/03/2023
Adunarea Generală a Judecătorilor, fără cvorum (martie, 2020)

Un proiect de lege care are scopul de a reglementa unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost votat, în prima lectură, de 52 de deputați. Autorii spun că DOCUMENTUL a fost elaborat cu scopul de a exclude situația de perpetuare a interimatelor sau a vacanței funcției de membru al CSM, CSP și colegiilor specializate, care poate fi cauzată de neîntrunire a cvorumului necesar pentru ca adunarea generală să fie deliberativă.

Conform noilor prevederi, în cazul în care Adunarea Generală a judecătorilor sau a procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată să fie desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată să fie redus la 1/3.

Totodată, documentul reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, al lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență. În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul Justiției.
 

În data de 14 februarie curent, CSM a stabilit data desfăşurării Adunării generale a judecătorilor, care se va desfășura pe 17 martie. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor urmează să fie aleşi 6 membri ai CSM, membrii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorului, ai Colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor şi ai Colegiului Disciplinar.

Amintim că, în toamna anului 2021, CSM a planificat de două ori desfăşurarea Adunării generale a judecătorilor, dar s-a renunţat pe ultima sută de metri. Astfel, forumul programat pentru 1 octombrie 2021 a fost amânat pe motiv că nu a fost acordat termenul de 2 luni pentru pregătiri, iar cel programat pentru 3 decembrie 2021 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.

Ulterior, mai mulţi magistraţi au încercat să convoace singuri Adunarea generală a judecătorilor, însă iniţiativa le-a eşuat din lipsă de cvorum.

Anticoruptie.md
03/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii