„Afacerea cu deputaţi” // 14 transfugi comunişti au aderat la PD

Anticoruptie.md
10/03/2017
Cei 14 deputați au făcut anunțul într-o conferință de presă. Sursa foto: Moldpres

Cei 14 foşti deputaţi comunişti, care au părăsit PCRM la sfârşitul anului 2015, declarând că nu mai vor să facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament, au aderat oficial la fracţiunea PD. Anunţul a fost făcut vineri, 10 martie, de Marian Lupu, liderul fracţiunii PD, şi fosta deputată PCRM Violeta Ivanov.

„Este o decizie adoptată, un fapt împlinit şi vreau să salut această decizie care, pe alocuri, nu a fost una uşoară, dar a fost foarte şi foarte responsabilă. Acest pas cu siguranţă va duce la consolidarea majorităţii parlamentare, stabilităţii în Parlament, sprijinului pentru Guvern”, a declarat, între altele, Marian Lupu.

Violeta Ivanov a explicat decizia grupului pe care îl reprezintă prin faptul că, la un an de la învestire, Guvernul condus de Pavel Filip a demonstrat că „este capabil să asigurea stabilitatea, inclusiv în sistemul bancar, să facă ordine la Vamă şi Fisc”, fiind nevoie şi în continuare de o guvernare „stabilă și previzibilă”.

„Este ceea ce a fost de aşteptat. Actul de prostituare politică s-a încheiat”, a comentat Vladimir Voronin, liderul PCRM, la şedinţa Parlamentului.

Acum un an, transfugii s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să-l voteze pe controversatul om de afaceri la șefia Executivului. În februarie 2013, deputaţii, împreună cu colegii lor rămași în fracțiunea PCRM și liberal-democrații, au votat însă pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al Legislativului, post pe care îl ocupa Vlad Plahotniuc.

Tot la sfârșitul anului 2015, foștii comuniști au cerut Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a candidaturii lui Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru, lipsind de la ședința la care urma să fie pus în dezbatere programul de guvernare propus de acesta. La începutul anului 2016 ei au votat pentru Cabinetul de miniştri condus de democratul Pavel Filip. 

Anticoruptie.md a realizat anterior portretele celor 14 deputaţi din care aflaţi despre ascensiunea lor în politică, ce averi și afaceri dețin, dar și în ce dosare penale au figurat fie unii dintre ei, fie apropiații lor.  

Anticoruptie.md
10/03/2017Become a Patron!

Comentarii