Agenda întrevederii Macron-Sandu la Paris. Pe ce îşi vor axa discuţiile cei doi şefi de stat

Julieta Saviţchi
19/05/2022

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut publică, în cadrul unui briefing susţinut joi la Paris, agenda întrevederi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Maia Sandu a calificat agenda vizitei la Paris drept una „dinamică pe plan bilateral, pe care dorim să o valorificăm pe deplin, inclusiv cu participarea noului guvern francez”

„Vom discuta cu domnul Președinte despre provocările și consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, despre prioritățile agendei bilaterale moldo-franceze și despre aspirațiile europene ale țării noastre”, a declarat Maia Sandu.

Şefa statului a precizat că urmează să fie discutată și agenda europeană a Republicii Moldova şi că contează pe sprijinul Franţei în procesul de aderare la UW: „Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE. Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană - și care va avea, fără îndoială, un viitor european”.

La întrevederea Sandu – Macron va fi pusă în discuţie cooperarea în domeniul comercial-economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură, turism.

Deasemenea, urmează se vorbească despre deschiderea oficiului Agenției Franceze de Dezvoltare la Chișinău, care va accelera negocierea împrumuturilor de suport bugetar și pentru finanțarea unor proiecte importante în domeniul energetic, al irigării, reîmpăduririi sau modernizării sistemelor de apă și canalizare.

O altă temă de discuţie este despre sprijinul Franței pentru reabilitarea și modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va deschide perspectiva conectării la rețeaua feroviară europeană TNT.

Maia Sandu a mulţumit Franţei pentru ajutorul acordat Republicii Moldova.

Julieta Saviţchi
19/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii