Agenția pentru protecția consumatorilor va fi reorganizată. Se va numi altfel și va avea mai multe împuterniciri

Ion Chișlea
07/07/2022

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) va fi reorganizată și redenumită în Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. Inspectorii noii entități nu vor lucra doar în baza petițiilor consumaroilor. Ei vor putea verifica produsele prin intermediul instrumentelor de monitorizare și prelevare de probe.

Cabinetul de miniștri a adoptat decizia privind reorganizarea Agenției în ședința de miercuri, explicând că modificările sunt necesare pentru a eficientiza activitatea instituției.

„Până în prezent, Agenția cu profil de protecție a consumatorilor efectua controale preponderent în baza petițiilor consumatorilor. După reorganizare, toate produsele de pe piață vor fi evaluate și verificate prin intermediul instrumentelor de monitorizare și prelevare de probe. Astfel, Inspectoratul va fi orientat spre desfășurarea activităților de supraveghere a pieței în mod eficient”, se subliniază într-un comunicat de presă al Guvernului.  

Totodată, instituția va avea competențe în domeniul supravegherii pieței privind produsele nealimentare; conformitatea serviciilor (inclusiv turistice); protecția consumatorilor; metrologie și produse preambalate; controlul de stat al activităților în domeniul jocurilor de noroc; respectarea condițiilor de licențiere conform domeniului de competență ș.a.

Inspectoratul va avea un efectiv-limită de 63 de unități, funcția de director va fi exercitată, temporar de actualul șef al Agenției.

În ultimii ani, mai mulți angajați ai APCSP au fost cercetați pentru fapte de corupție. În decembrie, 2021, patru funcționari din cadrul Agenției  au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurori, într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă.

Aceștia ar fi pus la cale o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială.

Ion Chișlea
07/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii