Aglomerație de Ivanovi în cazul reținerii fostei deputate comuniste Violeta Ivanov

Ilie Gulca
07/02/2022
Violeta Ivanov, unul dintre foștii deputați reținuți. Captură de ecran: anticoruptie.md

Fosta deputată comunistă, Violeta Ivanov, a fost reținută de ofițerul Centrului Național Anticorupție, Cristina Ivanov, și investigată de procurorul Mihai Ivanov. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, între cele trei persoane nu există grade de rudenie. Violeta Ivanov se află în arest preventiv pentru îmbogățire ilicită și pentru că ar fi negociat trecerea în platforma parlamentară social-democrată formată de oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Fostei deputate comuniste, democrate și, actualmente, membre a Partidului Șor, Violeta Ivanov, i-au fost aplicate, pe 4 februarie, 20 de zile de arest preventiv în urma deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Aceeași măsură de constrângere, doar că de 30 de zile, a fost aplicată în cazul actualilor săi colegi din Partidul Șor, Vladimir Vitiuc și Serghei Sîrbu, precum și foștilor săi „tovarăși” comuniști Anatolie Zagorodnîi și Artur Reșetnicov.    

Conducătorul grupului de anchetă în dosarul ex-deputaţilor transfugi, procurorul Mihail Ivanov, a explicat că cei cinci nu au fost transportați în Penitenciarul nr.13 pentru a fi mai aproape de procurorii anticorupţie şi a accelera desfăşurarea investigaţiilor. Acuzatorul a avut şi o explicaţie de ce foştilor deputaţi nu le-au fost puse cătuşele.

„Sunt persoane bănuite şi atâta timp cât nu există o decizie definitivă a instanței, aceste persoane sunt considerate nevinovate. CEDO a constatat de mai multe ori că prezentarea bănuiților în cătușe în faţa camerelor de luat vederi crează în societate percepţia că sunt vinovate”, a argumentat procurorul.

Procuratura Anticorupție a reținut, pe 2 februarie, cinci foști deputați, alți șase au fost recunoscuți și audiați în calitate de bănuiți pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită, urmând să fie audiați alți doi.

Acestea sunt rezultatele perchezițiilor efectuate pe doi–trei februarie curent în cadrul dosarului deschis pentru trecerea, pe 21 decembrie 2015, a 14 deputați din fracțiunea PCRM la platforma social-democrată moșită de oligarhul Vladimir Plahotniuc. 

Ilie Gulca
07/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii