Agricultorii din Cahul, cu tractoarele în stradă

Mihaela Cibotaru
07/02/2024
Forța Fermierilor

Peste 30 de agricultori din raionul Cahul și-au scos, miercuri, tehnica agricolă în stradă, în cadrul acțiunii de protest anunțate în legătură cu situația dezastruoasă în care s-au pomenit.  Producătorii agricoli spun că protestul este un răspuns la „inacțiunile autorităților abilitate pe parcursul ultimelor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii”. Potrivit organizatorilor, mai mulți fermieri din alte raioane intenționează să se alăture acțiunii în următoarele zile. Tot miercuri, Guvernul a alocat 50 de mln de lei pentru a sprijini agricultorii care au suportat pierderi în urma calamităților din vara anului 2023. 

„Spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, guvernare noastră a tratat situația cu iresponsabilitate și aroganță. Conducerea țării a refuzat dialog cu agricultorii. În trei luni fermierii au fost deranjați doar de reprezentanții poliției cu citațiile și procesele-verbale cu amenzi. Nu a fost realizată nici o măsură de sprijin real pentru producători agricoli, care au suferit”, scrie Asociația Forța Fermierilor, care susține acțiunea de protest a agricultorilor din Cahul. La fel, în lipsa unui suport în raport cu creditorii, mulți dintre agricultori au cheltuit ultimii bani în procesul restructurării datoriilor, încât „marea majoritatea fermierilor micro, mici și mijlocii nu are nici o rezervă pentru lucrările agricole de primăvară”, susține asociația.

Forța Fermierilor subliniază că, în situația în care autoritățile nu au alocat compensații agricultorilor și nu au distribuit motorină oferită de autoritățile românești, „cea mai eficientă măsură de suport pentru agricultorii ar fi compensații în forma de plăți directe per hectar de porumb și de floare soarelui, cultivate în anul 2023” și livrarea de urgență a motorinei.

Guvernul, în cadrul ședinței de azi, a decis alocarea a 50 de mln de lei pentru cca 390 de agricultori, în special din raioanele din regiunea de sud a Moldovei, a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult în urma secetei. Totodată, alți 7 agricultori din nordul Moldovei vor primi ajutor pentru recuperarea pierderilor cauzate de furtunile și grindina din iulie 2023. Ajutorul va fi oferit sub formă de plată directă per ha, în baza cererilor depuse de solicitanți la subdiviziunea teritorială a Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură.

Săptămâna trecută, agricultori din raionul Cahul au semnat o declarație în care cerut autorităților adoptarea unor măsuri urgente pentru a oferi suport fermierilor afectați de crizele anilor 2022-2023, aflați în prag de faliment și au înaintat un șir de revendicări. Potrivit organizatorilor acțiunii de protest, niciun reprezentant al autorităților nu a reacționat la cereri.

La mijlocul lunii ianuarie, Guvernul a alocat un milion de lei Agenției Rezerve Materiale pentru cheltuieli de țin de transportarea, depozitarea, păstrare și descărcarea motorinei, acordată în calitate de ajutor umanitar de România.

Mihaela Cibotaru
07/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii