„Agricultorii rămân pe poziții”. Fermierii protestatari se declară dezamăgiți de soluțiile propuse de Guvern

Ilie Gulca
20/02/2024
Foto: gov.md

Fermierii protestatari se declară dezamăgiți de soluțiile propuse de Guvern după ce premierul Dorin Recean a anunțat un mecanism de sprijin care constă în acordarea de credite în valoare de până la 500.000 de lei, cu o garanție de 90% din partea statului.    

„Întreprinderile micro și mici vor putea beneficia de credite de până la 500.000 de lei, cu o garanție de 90% din partea statului. Creditele vor fi oferite de toate cele 11 bănci licențiate din țară și vor putea fi utilizate pentru a procura semințe, combustibil, fertilizanți, pentru a achita serviciile mecanizate în agricultură și muncitorii. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului va analiza dosarele depuse până la 31 mai curent”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că au fost alocate 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei.„Doar în ultimul an, am acordat aproape două miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de ajutor în agricultură”, a spus el.

De partea cealaltă, fermierii se declară dezamăgiți de întâlnirea cu prim-ministrul Recean, întrucât a refuzat să discute toate revendicările lor.

„După plecarea dlui Recean, agricultorii au trecut în revistă cerințele lor cu ministrul Agriculturii. Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, raspunsul la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului Băncii Naționale a Moldovei, care ar permite creditarea fermierilor după restructurarea creditelor anterioare”, se menționează într-un răspuns oferit de fermierii protestatari.

„Dl Bolea a solicitat timp până mâine pentru raspuns. Miercuri, la ora 14.00, a fost stabilită urmatoarea ședință la minister. Până joi, agricultorii rămân pe poziții cu tehnica agricolă, însă au decis să nu blocheze drumurile. Însă, dupa atitudinea conducerii țării, un protest activ posibil sa fie declanșat pe 22 februarie”, precizează sursa citată.

Agricultorii din sudul Republicii Moldova, reprezentați de Asociația Forța Fermierilor, spun că nu au cu ce să efectueze lucrările de primăvară. Ei au revendicat un ajutor financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai afectați de crizele din ultimii doi ani.

Trebuie spus că fermierii nu au ajuns în posesia motorinei promisă de statul român. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că combustibilul nu a fost transportat în Moldova din cauza lipsei spațiului de depozitare.

Ilie Gulca
20/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii