Air Moldova, cu flota pe burtă. De ce s-a adresat în instanță

Viorica Mija
03/05/2023

Compania Air Moldova a anulat toate zborurile, începând cu data de 2 mai. Un anunț în acest sens a fost făcut public de către administrația companiei, care mai spune că există un grup de investitori gata să pună la dispoziție 50 de milioane de dolari pentru a salva Air Moldova de faliment. Între timp, Autoritatea Aeronautică Civilă promite că va monitoriza procesul de rambursare a costurilor pentru biletele procurate la zborurile anulate.  

Compania Air Moldova a anunțat oficial că sistează toate zborurile din data de 2 mai. Administrația s-a adresat în instanță pentru a putea iniția procesul de restructurare a companiei, în încercarea de a evita falimentul. Reprezentanții companiei declară că acest lucru este posibil, deoarece ar putea atrage peste 50 de milioane de dolari.

„Procedura de restructurare este soluția identificată de companie care ar permite investiții externe. Investitorii sunt gata să investească în Air Moldova în jur de 50 de milioane de dolari. Aceste investiții ar permite soluționarea problemelor financiare ale companiei  și suplinirea flotei proprii. Investițiile în companie nu pot fi realizate fără procedura de restructurare accelerată din cauza riscului sporit a unui atac din partea creditorilor existenți. Restructurarea accelerată  va permite companiei să  primească aceste investiții strict pentru dezvoltarea companiei, ca ulterior, în timp să fie achitate și datoriile existente. Astfel, până la pronunțarea deciziei instanței, privind acceptarea sau respingerea cererii înaintate de Air Moldova, compania va suspenda operarea zborurilor și vânzărilor de bilete începând cu data de 2 mai 2023. Reluarea activității va fi posibilă în termen de 3 zile de la pronunțarea deciziei de către instanță“, se arată în comunicatul companiei.

Amintim că, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a făcut public raportul în urma controlului inopinat la Air Moldova. Inspectorii au depistat mai multe încălcări la rambursarea mijloacelor bănești. Autoritatea a obligat compania să restituie în termen de 7 zile întregul cost al biletelor tuturor pasagerilor afectați de anularea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023, termenul limită fiind data de 3 mai. Totodată, pasagerii vor putea solicita compensații.

Pasagerii își pot revendica drepturile, solicitând contravaloarea biletelor, dar pot beneficia și de o compensație care variază între 250-400 euro, în funcție de destinație.

„Pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale din bd. Negruzzi 10), iar în cazul nesoluționării situației, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile prin următoarele modalități: la sediul Autorității Aeronautice Civile în formă scrisă;  prin intermediul poștei, semnat electronic; depunerea petiției în mod electronic la adresa [email protected] și [email protected]”, menționează AAC, care îndeamnă pasagerii să fie proactivi în revendicarea drepturilor lor minime, iar dacă au deja bilete procurate pentru cursele aeriene operate de Air Moldova, să se informeze din timp cu privire la drepturile pasagerilor în cazul anulării zborurilor.

 

Viorica Mija
03/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii