Ajunge ca să-l ungem pe pâine. Cât ulei de palmier periculos importă anual Republica Moldova

Viorica Mija
17/07/2022
Sursa: CIJM

Datele statistice arată că uleiul de palmier ocupă locul al doilea în topul tipurilor de ulei importate în țara noastră, fiind surclasat doar de uleiul de floarea soarelui. De obicei, este importat din Malaezia și Ucraina, iar verificarea actelor de conformitate intră în competența Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA).

Din informațiile oferite pentru anticoruptie.md de ANSA reiese că, în anul 2021, în Republica Moldova s-au importat 800 tone de ulei de palmier, iar în primele aproximativ 6 luni ale anului curent în țara noastră au ajuns 366 tone de „ulei de palmier și fracțiunile lui, chiar rafinate, dar nemodificate chimic”. Totodată, pe parcursul anului 2021 au fost importate 1135 tone și în 2022 - 445 tone de „grăsimi și uleiuri de origine vegetală și fracțiunile acestora, hidrogenate parțial sau total” în a căror compoziție poate intra și uleiul de palmier hidrogenat.

Se vede clar că volumul uleiului de palmier hidrogenat importat în 2021 este cu 335 de tone mai mare comparativ cu cel de ulei rafinat. Și în 2022 se păstrează aceeași tendință, una nocivă și periculoasă.

Uleiul de palmier este aproape în toate bomboanele și torturile comercializate în Republica Moldova, iar companiile mari nu mai ascund faptul că acesta a devenit omniprezent în preparatele lor. Mai mult, acestea recurg deseori la uleiul hidrogenat, care este „otravă pură” pentru organism.

Respectiv, untul este ”marele dispărut” din rețetele producătorilor, pentru că folosirea lui este nerentabilă și ar modifica esențial prețul din vitrine. Nici uleiurile tradiționale pentru zona noastră geografică, cum ar fi cel de floarea soarelui, nu sunt utilizate în rețete. Motivul este același: ridică costul de producție. Astfel că, de cele mai multe ori suntem  nevoiți să cumpărăm ceea ce ni se propune, în situația în care practic 90 la sută din produsele din comerț conțin uleiul de palmier.

Mai multe detalii despre „regulile junglei” în domeniul utilizării uleiului de palmier, citiți în investigația ”Afaceri unsuroase cu ulei de palmier: cui, cât și cum plătim din contul sănătății noastre”

 

 

 

 

Viorica Mija
17/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii