Al doilea Cernobîl!? Ministerul Mediului din Ucraina: La centrala nucleară Zaporojie există riscuri de scurgere a hidrogenului

Viorica Mija
15/08/2022
Sursa: Ministerul Mediului, Ucraina

Autoritățile ucrainene nu exclud posibile scurgeri de hidrogen la centrala nucleară din Zaporojie. În același timp, cartografierea celor mai afectate zone confirmă faptul că războiul este literalmente toxic pentru mediu, concluzionează Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Rusia continuă să comită noi acte de teroare nucleară și de mediu. Autoritățile ucrainene solicită comunității mondiale să ia imediat măsuri pentru a forța militarii ruși să elibereze centrala nucleară de la Zaporiojie și să o transfere sub controlul Ucrainei. Declarația a fost făcută de ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, în timpul unei discuții online cu ministrul ecologiei din Lituania, Simonas Gentvilas.

„Bombardarea periodică a centralei nucleare de către trupele ruse din MLRS în ultimele zile a reprezentat un risc serios pentru funcționarea în siguranță a stației”, a declarat Streleț.

Pe 5 august, ca urmare a atacului asupra centralei, a fost declanșată alerta pentru protecția de urgență la una dintre unitățile de alimentare, alta fiind deconectată. Ca urmare a bombardamentelor, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară combinată au fost grav avariate. Există încă riscuri de scurgere a hidrogenului și de pulverizare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, ridicat.

Pe 6 august, 3 senzori de monitorizare a radiațiilor din jurul amplasamentului sitului de stocare a combustibilului nuclear uzat uscat au fost avariați.

Streleț a mai spus că armata rusă duce în Ucraina un război dublu. Unul îndreptat împotriva poporului ucrainean, iar altul, nu mai puțin feroce și perfid, împotriva naturii. Fiecare zi aduce noi rapoarte dezolante despre cum armata rusă distruge mediul Ucrainei cu arme cu potențial toxic extrem. În unele orașe, mai intens bombardate, toxicitatea aerului și solului au atins cote extreme.

În martie, Adunarea Generală a ONU a adoptat două rezoluții: „Agresiunea împotriva Ucrainei” și „Consecințele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”. Rezoluția „Agresiune împotriva Ucrainei”, susținută de 96 de țări, cere ca „Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”; „să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei și să se abțină de la orice altă amenințare sau utilizare ilegală a forței împotriva oricărui stat membru al ONU”.

„Fără ajutorul naturii, nu vom prospera și nici nu vom supraviețui. De prea mult timp, purtăm un război fără sens și suicid împotriva naturii. Rezultatul este trei crize de mediu interconectate. Perturbarea climei, pierderea biodiversității și poluarea care ne amenință viabilitatea ca specie. Acestea sunt cauzate de producția și consumul nesustenabil ”, a spus secretarul general al ONU, António Guterres.

 

Viorica Mija
15/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii