Românii vor desemna, duminică, 18 mai, prin vot, viitorul președinte al țării, la turul final al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan, învingători în primul tur al prezidențialelor, care a avut loc la 14 mai. Circa 19 milioane de persoane cu cetățenie română au drept de vot. Procesul de vot a început vineri, 16 mai. În Republica Modlova sunt deschise 64 secții de votare.
Cei doi au fost cei mai votați dintre cei 11 candidați la funcția de președinte înscriși în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai. George Simion a obținut atunci 40,96% din voturi, în timp ce Nicușor Dan a strâns 20,99%.
Alegerile prezidențiale au loc într-un context atipic, după ce prezidențialele organizate inițial pe 24 noiembrie 2024 au fost anulate de Curtea Constituțională.
Un nou tur I a fost organizat, pe 4 mai, iar duminică, 18 mai, românii din țară și străinătate vor da votul final, în turul al II-lea.
Presa din România scrie că se atestă o mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două săptămâni.
Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025 de duminică au fost acreditate trei institute care pot să facă sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, a anunțat Biroul Electoral Central. Potrivit BEC, vor efectua exit-poll-uri, în țară: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS și ARA Public Opinion.
Începând de vineri, 16 mai, cetățenii români din diasporă, inclusiv cei din Republica Moldova, își pot exercita dreptul la vot la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Secțiile de votare vor fi deschise timp de trei zile, în intervalul orelor 07:00 și 21:00. În Republica Moldova, alegătorii pot vota la una dintre cele 64 de secții de votare deschise pe teritoriul țării, cele mai multe în centrul țării, 38 la număr, 20 la Chișinău. În sudul țării, alegătorii sunt așteptați la 8 secții de votare, iar în nordul țării, 18.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii