Alte șapte acorduri cu CSI, denunțate

Anticoruptie.md
23/11/2023

Alte șapte acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) ar putea fi denunțate de Republica Moldova, fiind considerate neavantajoase pentru cetățeni și instituțiile publice ale statului. O hotărâre în acest sens a fost luată, miercuri, de Guvern.

Tratatele vizate se referă la protecția sanitară, legislația fiscală, energie, educație, circulația medicamentelor falsificate, crearea spațiului științifico-tehnologic comun.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, decizia a fost luată în urma inventarierii bazei juridice, fiind stabilit că documentele respective sunt inoportune sau depășite. „Printre principalele motive comune ale inițierii procedurii de denunțare sunt lipsa de aplicabilitate, învechirea morală și necorespunderea acestora cu realitățile actuale și faptul că Republica Moldova nu mai rezonează cu politicile, valorile și direcțiile de dezvoltare ale mecanismelor instituite sau reglementate de aceste acorduri internaționale”, a explicat ministrul.

Denunțarea acordurilor nu va aduce consecințe financiar economice sau de altă natură pentru cetățenii republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comunicat că, în prezent, au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 de acorduri din peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI, care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni.

La începutul anului 2023, potrivit Registrului de Stat al Tratatelor pe care îl deține MAEIE, Republica Moldova era parte la 282 de documente cu statut de tratat internațional în cadrul CSI.

Anticoruptie.md
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii