Alți doi candidați la CSM au trecut cu brio de proba Comisiei Pre-Vetting

Tatiana Gherța
14/03/2023
vetting.md

 Comisia pre-vetting anunță că alți doi candidați propuși de Parlament la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii au susținut pozitiv evaluarea. Este vorba de Tatiana Ciaglic și Ion Guzun.

Tatiana Ciaglic, înaintată de Parlament pentru funcția de membru în CSM este șefa Secției e-Instruire și formator în cadrul Centrului de Informații Juridice al Institutului Național al Justiției. Aceasta a deținut mai multe funcții în cadrul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești a Ministerului Justiției în perioada 2008-2013, iar din 2013 deține funcția de șefă a Secției e-Instruire și formator în cadrul Centrului de Informații Juridice al Institutului Național de Justiție.

 „Candidata a primit un număr limitat de întrebări referitoare la aspecte financiare. Candidata a răspuns în timp util și a furnizat Comisiei toate răspunsurile necesare și documentația relevantă. Pe baza informațiilor furnizate de candidată și a tuturor celorlalte informații de care dispune Comisia, Comisia nu are dubii serioase cu privire la corespunderea candidatei cu criteriul de integritate financiară, în conformitate cu art. 8 alin. (1) și (4) din Legea nr. 26/2022. Totodată, Comisia nu are dubii serioase cu privire la corespunderea candidatei cu criteriul de integritate etică conform art. 8 alin. (1) și (2) din Legea nr. 26/2022.”, se precizează în decizia comisiei.

Cel de-al doilea candidat care a promovat evaluarea, Ion Guzun, este avocat și director al Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție. Candidatul este avocat licențiat și membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova din anul 2013. Candidatul are peste paisprezece ani de experiență în diferite organizații internaționale și naționale și activează în calitate de consultant și expert juridic, inclusiv consilier juridic pentru „Centrul de Resurse Juridice din Moldova” (2010-2021) și consultant și expert juridic în diverse proiecte pentru PNUD, Banca Mondială și Consiliul Europei (2008-2022). Candidatul este, de asemenea, membru al Colegiului CSM pentru selecția și cariera judecătorilor (2021-prezent).

Candidatul nu a declarat veniturile din trei surse în Decarația pentru 2019 și nici conturile bancare în modul stabilit de legislație în Declarația pentru anul 2021 depusă la ANI. În cele din urmă, Guzun a prezentat Comisiei o versiune corectată a declarației sale pentru anul 2019, în care a inclus venitul suplimentar de 94.849 MDL pe care nu l-a declarat în declarația anterioară. Același lucru s-a întâmplat și în legătură cu conturile bancare nedeclarate, candidatul a depus o declarație modificată pentru 2021.

Precizăm că, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Pre-Vetting a încheiat audierea candidaților non-judecători la funcții în CSM, rămași concurs. Din cei 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista transmisă Comisiei Pre-Vetting de Parlament, la audieri au participat șapte candidați, întrucât doi s-au retras din concurs, alți doi nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, nepromovând astfel evaluarea, iar un candidat a solicitat să fie evaluat fără a participa la audieri. Prin urmare, până în acest moment, doi candidați au promovat evaluarea, patru candidați nu au promovat evaluarea, iar alți cinci candidați așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM.

Tatiana Gherța
14/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii