Alți șase candidați, lansaţi în cursa pentru alegerile prezidențiale

Anticoruptie.md
02/09/2016
Foto: cec.md

Alți șase candidați la funcția de şef al statului au solicitat Comisiei Electorale Centrale înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii lor la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 30 octombrie 2016. Majoritatea s-au lansat în cursă independent. Portalul Anticoruptie.md continuă să prezinte profilurile politicienilor care îşi doresc să ocupe fotoliul de preşedinte al ţării. 

Valeriu Ghilețchi, candidat independent

Valeriu Ghileţchi a anunțat primul că va candida independent la alegerile prezidenţiale, încă acum câteva săptămâni. „Este decizia mea de a candida şi cred că am demonstrat că sunt independent. Nu vreau să fac jocul nimănui. Vreau să fiu un candidat pentru Republica Moldova”, spunea el la mijlocul lunii august. În prezent, Ghileţchi este deputat neafiliat în Parlament, fiind parlamentar și în perioada 1998-2001. În anul 2009 a fost ales deputat din partea liberal-democraților, dar a fost exclus din fracțiunea parlamentară a PLDM în luna aprilie 2016, colegii săi invocând neconformarea unor decizii ale partidului. 

Potrivit declaraței de venit din anul 2014, familia politicianului are în proprietate două case de locuit, un spațiu comercial și un teren în orașul Chișinău. Totodată, deputatul conduce un Nissan Terrano fabricat în 2001, pe care l-a cumpărat în 2012 cu 5.000 de lei, potrivit actelor. El a trecut pe hârtie cotele-părți deținute în două companii: Invest Credit și IC Management Institut, unde are și calitatea de fondator. Ghilețchi deține licență în Teologie, a fost președinte al Federației Baptiste Europene (2009-2011) și episcop al Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova (2001-2009). 

Mihai Corj, candidat independent

Mihai Corj este doc­tor în Drept și decan al Facul­tă­ții de Drept a Insti­tu­tu­lui Nis­trean de Eco­no­mie și Drept. Din octombrie 2015, acesta este peședinte al ONG-ului Institutul de Creație Legislativă “Lex Scripta”. În primăvara anului 2016, el a lansat cartea “Sunt un simplu cetățean & Prin știință și credință spre adevăr”, un studiu despre interpretarea și aplicarea Dreptului ca știință. Corj s-a numărat printre cei șapte candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale, care era vacantă încă din octombrie 2014. Comisia specială de concurs, instituită de Guvernul Streleț, l-a selectat însă pe Veaceslav Zaporojan în calitate de magistrat, candidatura acestuia fiind aprobată de Guvern pe 6 iulie.

Artur Croitor, candidat independent 

Artur Croitor este antreprenor și președinte al Asociației Businessului Mic și Mijlociu “Lumea Liberă”. 

Ion Dron, candidat independent

Este avocat și preşedintele Asociaţiei obşteşti „Centrul de iniţiativă şi monitorizare a autorităţilor publice”, care efectuează cercetări în domeniul Justiției și cel al Drepturilor omului. Anul trecut, și-a anunţat intenţia de a candida independent la funcţia de primar al oraşului Chişinău. Atunci nu a reuşit însă să colecteze numărul necesar de semnături. Dron a fost apărătorul lui Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Populare Antimafie, pe numele căruia a fost intentat un dosar penal după evenimentele din 7 aprilie 2009. 

Ana Guțu, candidatul Partidului Dreapta

Ana Guțu a devenit deputat în 2009, din partea Partidului Liberal. A fost expulzată din formațiune împreună cu alți șase colegi liberali, după ce liderul PL Mihai Ghimpu a refuzat să voteze un nou guvern pro-european, în anul 2013. Atunci, cei șapte au votat pentru noul Cabinet de miniștri în frunte cu Iurie Leancă, ulterior fondând Partidul Liberal Reformator, unde Guțu a ocupat funcţia copreședinte. Un an mai târziu a fost exclusă și din această formațiune, alături de alți trei colegi, după ce a semnat un apel adresat conducerii PLR în care îndemna partidul să se retragă din cursa electorală pentru parlamentare, invocând rezultatele sondajelor care dădeau câștig la limită PLDM, PD și PL. Pe 5 septembrie 2015, Ana Guțu împreună cu un grup de inițiativă au creat partidul politic Dreapta, o formațiune care optează pentru reunificarea Republicii Moldova și României.

Filolog de formare, politiciana deține totodată funcția de prim-vicerector al Universității Libere Internaționale din Moldova, fapt pentru care, încă în 2013 a fost suspectată de Comisia Națională de Integritate că a admis un conflict de interese. Atunci ea le-a declarat jurnaliștilor de la Moldovacurata.md că desfășoară activitatea didactică prin cumul, fapt care nu este interzis de lege.  

Oleg Brega, candidat independent

Oleg Brega este cunoscut opiniei publice ca jurnalist și activist civic, membru și fost președinte al organizației non-guvernamentale “Hyde Park” și editor al portalului Curaj.tv. În perioada 2010-2013 a fost gazda emisiunii “Inamicul Public” de la postul Jurnal TV, dar și coprezentator al emisiunii de divertisment “Ministerul Adevărului”. 

În noiembrie 2014, Oleg Brega a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Nu a depăşit însă pragul electoral de 2% stabilit pentru candidaţii independenţi. În 2015, activistul s-a înscris în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, din partea Partidului Democrația Acasă, acumulând 1,37% din sufragii.

Anticoruptie.md
02/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii