Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks: „Reformele sunt la început și sunt de durată, dar este un moment oportun pentru a acționa, totuși grăbiți-vă încet”

Olga Stăvilă
03/12/2021
BDR Associates

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat pentru Anticorupție.md că problemele în zona justiției sunt mici, dar sunt semn de voință politică, și a îndemnat factorii de decizie de la Chișinu să se „grăbească încet”, pentru a transforma lucrurile spre bine.

„Pe domeniul reformei sistemului judecătoresc progresele sunt mici, dar noi urmărim cu mare atenție ce se întâmplă, inclusiv pe cazul suspendării Procurorului general Stoianoglo  cum va evolua cazul, cum va fi evaluat de comisia creată, cum vor fi reprezentate interesele sale în acea comisie, prezența unui expert internațional din România, vom urmări foarte atent procesul și evoluția acestui caz”, a declarat Janis Mazeiks.

Una dintre cele mai importante reforme pe care trebuie să le realizeze RM este reforma justiției, a punctat Ambasadorul UE.

„Reforma justiției este, probabil una dintre cele mai importante, dar necesare. Sunt reforme care dor, pentru că evaluezi independența judecătorilor și îți dorești instituții independente. Reforma justiției propusă de actuala guvernare, va fi de durată și e nevoie de mai multă răbdare pentru ca schimbările să fie realizate adecvat. Este un moment oportun pentru a acționa, totuși, grăbiți-vă încet, chiar dacă presiunea societății e mare”, a declarat diplomatul european.

Întrebat dacă „spectacolul cătușelor” demarat în ultima perioadă, la Chișinău, poate fi considerat drept lupta cu corupția,  ambasadorul UE la Chișinău a spus: „Acest proces trebuie să se desfășoare încet și Guvernul nu trebuie să se implice în procesul decizional din justiție. Independența justiției trebuie respectată”.

Diplomatul european a mai precizat că Republica Moldova mai are încă multe reforme de făcut pentru a se apropia de UE, dar dacă se va continua pe această direcție, o linie de acumulare se va trage undeva spre orizontul anului 2024.

,,Republica Moldova momentan se află la început de drum în calea spre aderare la UE, sunt foarte multe lucruri de făcut, de ajustat pentru a apropia RM de Uniunea Europeană. Este un timp prea scurt pentru a face prognoze și mai ales în sectoarele principale cu ar fi reforma justiției, lupta cu corupția. Eu aș încuraja toată lumea să se concentreze pe lucrurile care trebuiesc făcute și menținut marele obiectiv pe care țara voastră îl are, valorificarea tuturor oportunităților, iar mai aproape de anul 2024, vom ști mai concret la ce etapă suntem”, a încheiat Janis Mazeiks.

Discuția cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks s-a desfășurat în cadrul  Programului de Studiu Bruxelles: Instituțiile UE și cadrul de cooperare UE-Republica Moldova.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere  cu Uniunea Europeană în 2014, iar conform unui studiu pezentat de Institutul pentru Politici Europene la 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a reușit să atingă o serie de progrese calitative în mai multe domenii, precum cel comercial, educație, transport sau securizarea frontierelor.

Asistența externă oferită de către UE pe parcursul anului 2020 a însumat peste 360 de milioane de euro, prin intermediul diferitor programe de sprijin pentru autoritățile locale și centrale, societatea civilă, antreprenori și mass-media.

Totodată, în acest an, UE a lansat un Plan special de recuperare economică a Republicii Moldova pentru anii 2021-2024 în valoare de 600 milioane de euro, care va asigura implementarea mai multor reforme sociale și economice, dar și va susține eforturile autorităților pentru combaterea corupției.

În această perioadă, Republica Moldova a transpuns în legislația națională peste 65% din acquis-ul UE (aproximativ 500 de acte legislative din 680).

Totuși, se înregistrează unele restanțe pe dimensiunea implementării calitative a reformelor legate de funcționarea statului de drept și a bunei guvernări. Actuala conducere trebuie să asigure eficientizarea activității instituțiilor guvernamentale pentru a valorifica potențialul oferit de Acordul de Asociere și asistența de care beneficiază Republica Moldova în acest sens, menționează autorii studiului.

Olga Stăvilă
03/12/2021Become a Patron!

Comentarii