Ambiții mari ale Guvernului de la Chișinău pe domeniul transport și infrastructură // Ce tronsoane și poduri noi vor avea finanțare în anul viitor

Cornelia Cozonac
25/11/2021

„Guvernul are ambiții mari pe domeniul transport și infrastructură. Anume din această cauză am creat un minister aparte care gestionează aceste domenii. Deja am urgentat o serie de proiecte care sunt în derulare și am asigurat finanțarea pentru anii viitori a mai multor proiecte de reabilitare a drumurilor cu finanțare externă”, a declarat joi, prim-ministra Natalia Gavrițiță, în cadrul unei conferințe de presă suținută împreună cu Adina Vălean, comisara europeană pentru transporturi, care se află la Chișinău, într-o vizită oficială. 

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat mai multe rețele de drumuri naționale care vor fi construire în mod prioritar. „Moldova va beneficia de construcția unui nou pod peste Prut la Ungheni. Acest pod va scurta călătoria spre Iași cu 30 de minute. Vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria la Kiev și va atrage noi fluxuri de transport de mărfuri. Urmează să reabilităm podul Giurgiulești-Galați, pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanțări majore pentru tronsoanele: Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hîncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești și alte drumuri care devin începând cu anul viitor șantiere”, a precizat Natalia Gavriliță.

Ea a mai spus că Guvernul vrea  să scoată din degradarea la care a ajuns Calea Ferată din Moldova, în acest sens fiind aprobat un nou cod feroviar, care a liberalizat serviciile pe rețeaua de căi ferate și a deschis drumul pentru noi investiții în domeniu. „Suntem în discuții avansate cu parteneri din Franța pentru modernizarea infrastructurii pe tronsonul Ungheni-Chișinău, ceea ce va reduce cu 3 ore timpul de circulație a trenurilor de pasageri între Moldova și România. Avem și alte planuri legate de Calea Ferată despre care am discutat cu dna Vălean”, a precizat șefa Cabinetului de Miniștri.

În cadrul discuțiilor cu comisara europeană pentru transporturi s-a menționat posibilitatea deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE și conectarea la rețeaua de autostrăzi europene.

La rândul său, Adina Vălean a remarcat că aceasta este prima sa vizită în afara Uniunii Europene şi îi conferă o conotație specială faptului că este efectuată anume în Republica Moldova. Comisarul european a apreciat pragmatismul Guvernului de la Chişinău cu care abordează mai multe chestiuni, mai ales în domeniul transporturilor. Oficialul de la Comisia Europeană a dat asigurări că ţara noastră va beneficia de sprijin atât la nivel financiar, cât şi la nivel tehnic, administrativ, pentru a-şi realiza programul de activităţi.  

Cornelia Cozonac
25/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii