Amendamentul Stamate: Dezamăgiţi, avocaţii renunţă la grevă şi revin în sălile de judecată

Julieta Saviţchi
24/01/2022
Avocaţii la protest Sursă: realitatea.md

Consiliul Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM) a anunţat că apărătorii revin, începând cu ziua de marţi, la muncă, deşi sunt dezamăgiţi de felul cum guvernarea le-a satisfăcut revendicările. Declaraţiile au fost făcute, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, la a treia zi după ce Parlamentul a votat aşa numitul Amendament Stamate, prin care a fost anulată condiţia acordului prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul infracţiunilor de corupţie.

Preşedintele UAM, Dorin Popescu, a calificat acţiunile majorităţii parlamentare de a le anula garanţiile drept „o încăpățânare nejustificată” şi a declarat că breasla va continua în continuare pe elaborarea unorproiecte de legi care să asigurare garanții la exercitarea profesiei de avocat. „Vom interveni pe lângă Comisia juridică din Parlament, Ministerul Justiției, cu solicitarea de a crea un grup de lucru, până la 15 februarie 2022, în vederea elaborării până în luna aprilie a unor proiecte de legi pentru fortificarea garanțiilor de independență a avocaților”, a precizat Popescu.

În context, Dorin Popescu a mai comunicat că deşi majoritatea parlamentară nu a satisfăcut revendicările apărătorilor, decizia de a renunţa la grevă a fost luată după ce președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, s-au arătat deschiși pentru colaborare cu breasla avocaţilor în scopul îmbunătăţirii cadrului legislativ în favoarea apărătorilor.

„Consider că prin hotărârea de astăzi, avocații au dat dovadă de o înțelepciune mai mare decât cea a autorităților atunci când au inițiat amendarea alineatului doi la articolul 52 din Legea cu privire la Avocatură. Uniunea Avocaților nu are ca scop să lupte cu guvernarea sau cu guvernările de orice culoare ar fi, dar avocații trebuie să-și păstreze dreptul de a-și exercita profesia într-un mod și mediu mai securizat pentru profesie”, a declarat Dorin Popescu.

Amintim că avocaţii au intrat, joi, în grevă generală în semn de protest că guvernarea intenţionează să anuleze o prevedere legilsativă care asigură imunitatea lor.

Amintim că, în pofida protestelor, Parlamentul a votat, la finele săptămânii trecute, un amendament la Legea cu privire la Avocatură, prin care avocații vor putea fi reținuți fără acordul Consiliului UAM în cazul infracţiunilor de corupţie. Anterior, amendametul propus de Olesea Stamate prevedea exluderea totală a acordului conducerii UAM pentru reţinerea avocaţilor.

Julieta Saviţchi
24/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii