Ana Revenco, despre situația din MAI: „Sunt grupări din cadrul ministerului care lucrează ca și o piramidă care favorizează contrabanda și traficul”

Mădălin Necșuțu
16/11/2021

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău că, de la venirea sa în fruntea ministerului, a demarat o serie de anchete interne ce au drept scop curățarea sistemului extrem de corupt din rândul polițiștilor.

„Serviciul de Protecție Internă și Securitate a desfășurat peste 160 de anchete interne în raport cu angajații MAI și sunt vizați prin prisma posibilelor acte de corupție, abuz în serviciu. Unele sunt în desfășurare, altele au rezultate, fiind vorba de concedieri. Până acum, am semnat peste 40 de cereri de demisie, oameni care au plecat din sistem. Aceste 40 de plecări vizează conducători de prim rang, șefi de inspectorate. Eu le-am spus clar că integritatea este unul dintre cele trei principii de care mă conduc […] Când am început să dispunem anchete, controale, a început și rezistența. Unii îmi aduc cereri de demisie”, a declarat ea.

Ministra a mai vorbim de adevărate clanuri infracționale în cadrul MAI pe care intenționează să le destructureze.

„Acest sistem a fost exploatat ca bâtă în interesul unor clanuri. […] Sunt grupări din cadrul ministerului ce lucrează ca o piramidă care fie favorizează unele coridoare – contrabandă cu mărfuri, droguri, fie sunt folosiți pentru a fabrica dosare. Acum suntem în plin proces de anchetare. Dacă pentru a elimina corupția din sistem va trebui să muncim patru ani, vom munci acești patru ani pentru asta. Este destul de grav ca un polițist care are resurse și acces la informație, la rețeaua internațională, la un moment dat, operează împotriva cetățeanului și sunt câțiva polițiști care au fost reținuți”, a declarat Revenco.

Nu în ultimul rând, ea a vorbit și de nivelul slab de salarizare a polițiștilor. Revenco a precizat că un suboțifer câștigă undeva sub 5.000 de lei și abia după cinci ani salariul acestuia este majorat până la 6.500 de lei. Astfel, în ultimul an, în jur de 7.000 de angajați ai MAI cu experiență de trei–cinci ani au plecat din sistem din cauza slabei salarizări.

Mădălin Necșuțu
16/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii