Analist financiar: „Moldova ar trebui să mizeze pe fonduri internaționale private pentru a stimula creșterea economică, nu doar pe sprijinul partenerilor de dezvoltare”

Cornelia Cozonac
28/11/2021
Dumitru Vicol/Facebook

Republica Moldova trebuie să acceseze piețele internaționale de capital pentru a putea finanța proiecte mari de infrastructură, nu să se bazeze doar pe resursele oferite de partenerii de dezvoltare, consideră analistul Institutului de Politici și Reforme Europene, Dumitru Vicol.

„Pe de o parte, infrastructura mai bună, cum ar fi drumuri sau căi ferate moderne, va contribui la o creștere economică mai robustă, astfel generând suficiente mijloace bugetare inclusiv pentru rambursarea împrumuturilor. Pe de altă parte, faptul că Republica Moldova va fi prezentă pe piețele internaționale ca țară va ajuta companiile private să se împrumute în condiții mai bune, a subliniat expertul în cadrul unei sesiuni informative a Academiei de Jurnalism Economic.

„Emisiunea de eurobonduri nu înseamnă doar bani canalizați în Republica Moldova, ci și evaluarea riscului de țară. Este un semnal clar investitorilor internaționali”, a declarat Dumitru Vicol. Potrivit acestuia, astfel investitorii străini vor avea posibilitatea să se raporteze la dobânzile suverane și să evalueze mai ușor riscul pentru împrumuturile companiilor private din Moldova pe piețele internaționale. Expertul a recomandat ca Republica Moldova să fie mult activă informațional pe plan internațional, în prezent informații despre țară fiind disponibile doar de la unele agenții specializate de rating și evaluare.

Discuția cu jurnaliștii a avut loc în contextul în care una dintre băncile din Moldova intenționează să se listeze la Bursa de Valori din Londra (LSE), organizând recent o prezentare în capitala Marii Britanii cu participarea unor importante fonduri de investiții, analiști financiari și companii investiționale.

 

Cornelia Cozonac
28/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii