ANALIZĂ// De ce va fi 2022 un an important pentru Republica Moldova: turbulențe, provocări și obstacole

Mădălin Necșuțu
07/01/2022
BIRN

Republica Moldova se va confrunta în 2022 cu o serie de provocări majore, atât interne, legate de reformele asumate de guvernarea PAS și de evoluția economică a țării, cât și externe, în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia și al crizei din Ucraina vecină, se arată într-o analiză a Veridica.ro.

Faptul că, pentru prima oară în istoria țării, o formațiune politică pro-europeană deține singură pârghiile puterii nu va fi suficient pentru parcursul european și nu scutește Republica Moldova de o serie de provocări majore în 2022.

Este important ca actuala putere să poată livra promisiunile făcute în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Sunt necesare reforme substanțiale, în special pe zona de justiție, acolo unde Republica Moldova ocupă un loc de subsol în clasamentele legate de fenomenul corupției în Europa. Entuziasmul care i-a adus PAS o majoritate confortabilă poate lăsa loc repede dezamăgirii, ducând la un recul la fel de mare pentru această formațiune.

Sistemul judiciar cleptocratic consolidat în circa 30 de ani și forțele oligarhice conservatoare proruse nu vor schimbarea status quo-ului actual, iar reformele pe partea de justiție vor reprezenta o piatră de încercare. Evaluarea externă a magistraților pe care actualii guvernanți o pregătesc la Chișinău este un proces ce trebuie desfășurat atent, fără mișcări bruște, dar în același timp guvernul trebuie să livreze rapid rezultate către cetățeni.

Reforma administrativă va fi și ea o provocare. Pe de o parte, se vrea tăierea sinecurilor ce parazitează instituțiile de stat și crearea unui sistem mai suplu în aparatul de stat, dar în același timp Republica Moldova se confruntă cu o gravă problemă a lipsei specialiștilor sau a celor care nu vor să lucreze pe salarii mici și necompetitive la stat. De reforma administrativ-teritorială ar fi dificil de vorbit în 2022, deoarece aceasta nu s-ar afla tocmai pe lista de priorități a Guvernului.

De reușita sau eșecul acestor reforme depinde și revenirea stângii pro-ruse pe scena politică. Socialiștii și comuniștii vor crește în tot acest timp în opoziție, în timp ce rating-ul politic al PAS se va eroda în mod constant și oarecum rapid la guvernare. Nu în ultimul rând, noul Partid Alternativa Națională, al primarului Chișinăului, Ion Ceban, fost comunist și apoi socialist, ar putea atrage electoratul nehotărât.

PAS-ul are și o problemă de comunicare, în condițiile în care a rămas tributar discursului de campanie și nu știe cum să îi explice publicului și nereușitele care sunt, și ele, inerente oricărei guvernări.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
07/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii