Anatolie Donciu, forţat de Poliţie să plece de la şefia ANI

Anticoruptie.md
02/11/2017
Anatolie Donciu. Foto: CIJM

Poliţia a intervenit la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) pentru a-l determina pe Anatolie Donciu să plece de la şefia instituţiei, potrivit unui comunicat de presă. Oamenii legii au fost chemaţi după ce fostul şef al Comisiei Naţionale deIntegritate (CNI), predecesoarea ANI, şi Victor Strătilă, adjunctul lui Anatolie Donciu, nu au putut împărţi funcţia de preşedinte interimar al Autorităţii.

Bizlaw.md precizează că această confuzie a fost generată de faptul că legea specială nu prevede expres durata mandatului de președinte al ANI. Asta în timp ce Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică prevede că, mandatul demnitarului este de 4 ani, dacă un alt termen nu este stabilit prin Constituţie sau prin legea specială ce reglementează activitatea acestui demnitar.

O scrisoare semnată de Andrian Candu, preşedintele Legislativului, însoţită de o notă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, arată însă că în continuare Victor Strătilă va trebui să asigure interimatul. „Dat fiind faptul că ex-președintele CNI Anatolie Donciu nu era de acord cu scrisoarea semnată de președintele Parlamentului, nu a executat indicațiile vicepreședintelui Victor Strătilă de a nu influența negativ angajații ANI, a fost solicitată intervenția serviciului operativ al poliției pentru a-l determina pe Anatolie Donciu, să respecte ordinea de drept. Numai după intervenția poliției Anatolie Donciu s-a conformat cerințelor legale. Totodată, pentru a explica legalitatea acțiunilor sale, Anatolie Donciu a fost citat la Inspectoratul de poliție”, se arată în comunicatul de presă al ANI în care se precizează că acțiunile altor angajați ai ANI, referitoare la incitarea la neîndeplinirea indicațiilor vicepreședintelui Victor Strătilă, se va efectua o anchetă internă.

Săptămâna trecută, într-un alt comunicat de presă, reprezentanţii ANI precizau că Anatolie Donciu urmează să-și exercite atribuțiile de președinte în exercițiu al Autorității până la data numirii în funcție a noului președinte al instituţiei.

Fostul preşedinte al CNI, până acum şef în exerciţiu al ANI, a fost descalificat din concursul pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii. În cursă au rămas juristul Teodor Cârnaţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Victor Strătilă. Cei doi nu au reuşit însă să treacă proba la poligraf. Astfel, a fost anunţat un nou concurs.

Între timp, Anatolie Donciu a lăsat să se înţeleagă că ar putea contesta în judecată decizia Consiliului de Integritate prin care nu a fost lăsat să lupte pentru fotoliul râvnit. Ex-preşedintele CNI a adresat membrilor Consiliului o scrisoare prin care îl acuză pe unul dintre aceştia că ar fi dus o campanie de denigrare împotriva sa. Este vorba despre Sergiu Ostaf, preşedintele CReDO, care, potrivit lui Anatolie Donciu, şi-a demonstrat „interesul personal meschin” faţă de el şi a obstrucţionat activitatea Consiliului de Integritate, tergiversând nefondat adoptarea unor acte importante. Pe de altă parte, preşedintele CReDO respinge acuzaţiile, declarând că scrisoarea fostului şef al CNI este lipsită de argumente. 

Anticoruptie.md
02/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii