Doc // Cursa eşuată pentru şefia ANI s-ar putea lăsa cu un proces de judecată. Acuzaţiile aduse de Anatolie Donciu

Anastasia Nani
13/10/2017
Anatolie Donciu. Foto: Cornelia Cozonac (RFE/RL)

După ce concursul pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) a eşuat, doi candidaţi nereuşind să treacă proba la poligraf, cursa s-ar putea lăsa şi cu un proces de judecată. Anatolie Donciu, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), şef în exerciţiu al ANI, descalificat din concurs, ar putea contesta în judecată decizia Consiliului de Integritate (CI) prin care nu a fost lăsat să lupte pentru fotoliul râvnit. Ex-preşedintele CNI a adresat membrilor Consiliului o scrisoare prin care îl acuză pe unul dintre aceştia că ar fi dus o campanie de denigrare împotriva sa. Este vorba despre Sergiu Ostaf, preşedintele CReDO, care, potrivit lui Anatolie Donciu, şi-a demonstrat „interesul personal meschin” faţă de el şi a obstrucţionat activitatea Consiliului de Integritate, tergiversând nefondat adoptarea unor acte importante. Anatolie Donciu cere să fie sesizat Parlamentul pentru revocarea lui Sergiu Ostaf din funcţia de membru al CI. Pe de altă parte, preşedintele CReDO respinge acuzaţiile, declarând că scrisoarea fostului şef al CNI este lipsită de argumente. El a precizat, între altele, că Anatolie Donciu a refuzat să prezinte actele de control ale CNI. Între timp, Anatolie preşedintele în exerciţiu al ANI aşteaptă răspuns oficial la cererea sa pentru a se putea adresa în instanţa de judecată. 

Chiar de la prima şedinţă a Consiliului, Sergiu Ostaf şi-a manifestat foarte înverşunat ostilitatea în privinţa mea, acţionând cu o vădită insistenţă, prin diferite metode exagerate şi eronate, inclusiv cu depăşirea atribuţiilor acordate prin lege, urmărind un singur scop - să nu fiu admis la concursul respectiv. (...) Din primele zile ale activităţii Consiliului, dânsul, depăşind vădit atribuţiile stabilite pentru membrii CI, a solicitat un şir de informaţii absurde ale activităţii CNI. Ulterior, făcând abuz de poziţia de membru al Consiliului, a organizat conferinţe de presă şi a plasat în reţelele de socializare diferite materiale eronate”, se arată în scrisoarea lui Anatolie Donciu, menţionând că Sergiu Ostaf a obstrucţionat activitatea de bază a Consiliului şi, astfel, a tergiversat nefondat adoptarea unor acte importante. 

Între altele, Anatolie Donciu îl acuză pe Sergiu Ostaf că nu şi-a prezentat declaraţia de avere în termenul prevăzut de lege, prin urmare Parlamentul, instituţia care l-a înaintat în funcţie, ar trebui să-i revoce mandatul de membru al Consiliului. Ex-preşedintele CNI a cerut să fie revizuită hotărârea prin care a fost scos din cursă şi să fie luată o decizie nouă, prin care să fie admis în concurs. Totodată, fostul şef al CNI a solicitat să fie sesizat Parlamentul pentru revocarea mandatului lui Sergiu Ostaf.

Cererea lui Anatolie Donciu

Solicitaţi de Anticoruptie.md, reprezentanţii CI au spus că îi vor oferi lui Anatolie Donciu un răspuns în termenul prevăzut de lege, adică 30 de zile. Fostul şef al CNI spune că, în funcţie de răspunsul Consiliului, ar putea contesta hotărârea în instanţa de judecată.

Pe de altă parte, Sergiu Ostaf ne-a declarat că scrisoarea lui Anatolie Donciu este una emotivă, fără argumente. Sergiu Ostaf susţine că fostul preşedinte al CNI a refuzat să prezinte şi să publice actele de control ale instituţiei pe care a condus-o. Potrivit preşedintelui CReDO, peste 70 de acte din perioada 2015 - 2016 lipsesc de pe pagina web a ANI. „Anatolie Donciu mai expune conflictul de interese, dar fără argumentele pertinente, nu specifică interesul personal, și eventual substanța interferenței cu interesul public de membru al Consiliului de Integritate”, potrivit răspunsului pe care ni l-a oferit Sergiu Ostaf. (Detalii în răspunsul lui Sergiu Ostaf - n.r.)

Răspunsul oferit de Sergiu Ostaf portalului Anticoruptie.md 

Fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a fost exclus din cursa pentru ocuparea fotoliului de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Candidatura sa nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru admiterea în concurs. 

Membrii Consiliului de Integritate au avut întrebări față de candidatura lui Donciu inclusiv din cauza unui episod consumat în 2015, când o comisie specială a Parlamentului a stabilit că CNI a efectuat anterior un control privind veniturile și proprietățile lui Mihail Gofman, şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCSP) din cadrul CNA, fără a stabili vreo încălcare. Ziarul de Gardă relatase însă într-o investigație despre mai multe proprietăți de milioane deținute de acesta. Comisia parlamentară a remarcat că președintele CNI, Anatolie Donciu, s-a aflat în conflict de interese atunci când a examinat cazul lui Gofman pentru că fiul său, Alexandru Donciu, era la acel moment subaltern al șefului-adjunct de la SPCSB din cadrul CNA. 

Sergiu Ostaf a notat atunci, într-o opinie scrisă, că Anatolie Donciu nu poate fi admis la concurs pentru că Comisia specială privind rezultatele controlului declarațiilor privind venituri și proprietate a constatat multiple încălcări a regimului juridic de integritate. 

După ce a fost scos din cursa pentru şefia ANI, în concurs au rămas Victor Strătilă, vicepreşedintele în exerciţiu al ANI, şi Teodor Cârnaţ, pe atunci membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ambii nu au trecut însă testarea la poligraf. Teodor Cârnaţ a anunţat la scurt timp că şi-a depus demisia de onoare din funcția de membru al CSM. 

Anastasia Nani
13/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii