Teodor Cârnaț și-a dat demisia din funcția de membru al CSM. Când ar putea fi publicate rezultatele testului la poligraf

Anticoruptie.md
10/10/2017
Teodor Cârnaț, după ce și-a dat demisia. Captură: privesc.eu

După ce a picat testul la poligraf pentru ocuparea fotoliului de președinte al Autorității Naționale de Integritate, marți, 10 octombrie, Teodor Cârnaț și-a depus demisia de onoare din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. „Mă consider un om integru și tot timpul m-am condus de lege”, și-a motivat funcționarul alegerea. 

Ambii candidați la funcția de președinte al ANI, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au picat testul la poligraf și nu vor putea candida repetat. Cârnaț a calificat proba drept o farsă. „Acest test la poligraf este mai mult o farsă deoarece, personal, mă consider integru, iar în funcțiile de membru al Consiliului municipal Chișinău și de membru al CSM, atunci când am adoptat o hotărâre m-am condus de lege și nu am acceptat niciodată influența nimănui, nici de la persoane private, nici de la partide politice sau persoane juridice. Acest test la poligraf m-a făcut pe mine să fiu descalificat, iar rezultatul testului se cunoștea fiindcă, cu o zi mai devreme, președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni de dezbateri de la postul Moldova 1 deja mă decalificase, spunând că sunt o persoană slabă”, a declarat el presei, după ce a ieșit de la ședința CSM.  

Anterior el preciza că a fost verificat timp de șase ore la poligraf. Întrebat dacă va face publice rezultate, acesta a spus că o va face peste o lună: „N-am să vi-l pot da pentru că doamna cu raportul a plecat în Statele Unite ale Americii. Atâta timp cât eu nu am raportul detaliat, în baza căruia a fost făcut acest aviz, nu pot da nicio informație. Asta va fi peste o lună”, a subliniat Cârnaț pentru portalul Anticoruptie.md, adăugând că planifică să revină în avocatură. 

Pentru funcția de președinte al ANI au candidat inițial patru persoane: Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Strătiță, ex-vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, ex-președinte al CNI și Lilian Chișca, șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI.

Anatolie Donciu a fost descalificat din concurs pentru că nu a putut demonstra membrilor Consiliului de integritate că a contestat în judecată Raportul comisiei speciale parlamentare care a anchetat activitatea sa și a descoperit mai multe încălcări. Lilian Chișca și-a retras candidatura din cursa pentru funcția de președinte al Autorităţii. 

Anticoruptie.md
10/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii