Anatolie Ghilaș, demnitarul cu afaceri mănoase și case luxoase, a fost decorat de șeful statului cu Ordinul de Onoare

Anticoruptie.md
17/09/2016
Anatolie Ghilaș. Foto: tribuna.md

Șeful statului, Nicolae Timofti, l-a decorat vineri, 16 septembrie, pe Anatolie Ghilaș, director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru, cu Ordinul de Onoare. Anterior, demnitarul, care în ultimii zece ani a ocupat funcții publice, a fost vizat în mai multe anchete jurnalistice care au scos la iveală averea de milioane și afacerile profitabile, inclusiv cu statul, pe care le are familia lui Anatolie Ghilaș.   

Anatolie Ghilaș, nașul ex-premierului Vlad Filat din prima căsnicie, a lucrat zece ani în oficiul cadastral din Chişinău. Anterior a fost membru al Curţii de Conturi. În aprilie 2011 a fost desemnat director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru. Centrul de Investigații Jurnalistice scria acum câteva luni că, oficial, el încasează, lunar, un salariu de circa 10.000 de lei. Soția demnitarului are însă afaceri de sute de milioane de lei. Galina Ghilaș este fondatoarea a două firme – Lusmecon S.A., specializată în construcții și care a câștigat licitații de sute de milioane de lei, bani publici, și Mol-Hart SRL, specializată în servicii.

În ultima declarație cu privire la venituri și proprietate, cea din 2014, Ghilaș indică sumele încasate din afacerea soției: venitul de 600.000 de lei din salariul acesteia, alte 580.000 de lei dividende, precum și 143.000 de lei dobândă din contul bancar. Șeful de la Cadastru mai raportează trei terenuri pentru construcție, dobândite prin donație sau cumpărate în 2005, 2008 și, respectiv, 2013. Acestea au o valoare cadastrală cumulativă de 220.000 de lei. Soții Ghilaș mai au în proprietate un apartament și trei case de locuit impresionante. Apartamentul, dobândit în 2009 printr-un contract de antrepriză, are 110 metri pătrați și o valoare cadastrală de 750.000 de lei. O casă de locuit cu două construcții auxiliare a fost obținută printr-un act de donație în 2003. Deși are o suprafață de 177 de metri pătrați, casa este evaluată la doar 144.000 de lei. O altă casă de locuit, cu o construcție auxiliară, a fost finisată în 2006 și este estimată la 763.000 de lei. A treia casă, cu cinci construcții auxiliare, și o suprafață de 108 metri pătrați a fost terminată în 2009 și valorează cadastral 214.000 de lei. Valoarea de piață a imobilelor soților Ghilaș este, bineînțeles, mult mai mare.

La capitolul bunuri mobile, șeful de la Cadastru raportează două autovehicule de model GAZ, din 1958 și un BMW, dobândit în 2011, toate estimate la 39.000 de lei. Și conturile bancare ale familiei Ghilaș sunt pline. Aceștia au depozite în valoare de 3,1 milioane de lei. În afară de firmele soției, directorul de la Cadastru mai raportează cota-parte la S.A. Banca Socială.

De-a lungul timpului, atât Anatolie Ghilaș, cât și soția acestuia au ajuns în vizorul presei. În mai 2014, reporterii de la Jurnal TV au scris despre casele de lux ale directorului de la Cadastru, ce pot fi recunoscute uşor după iniţialele numelui funcţionarului, care se rotesc pe faţade. Atunci jurnaliștii au scris și despre casele din vecinătatea familiei Ghilaș, dintr-un cartier al orășelului Codru, în care locuiesc soacra şi fiica lui Anatolie Ghilaş. Este vorba despre două case care nu sunt înregistrate la oficiul cadastral, de parcă nici nu ar exista. În noiembrie 2014, în urma difuzării reportajului despre imobilele șefului de la Cadastru, acesta a fost supus unui control al Comisiei Naționale de Integritate. Cauza a fost însă clasată. 

O altă investigație, semnată de RISE Moldova, relevă că Galina Ghilaș, figurează ca asociat unic într-o altă companie, în afară de primele două raportate. Or, Mol-Hart SRL, firmă în care soția directorului de la Cadastru deține 100%, este, la rândul ei, fondator unic al Grinarid SRL, care are un capital social de peste 1,2 milioane de lei, iar printre activitățile declarate se numără închirierea bunurilor imobiliare proprii. Aceasta, împreună cu Mol-Hart SRL, își au sediul într-o clădire administrativă de pe str. Armenească din Capitală. Jurnaliștii de la RISE au descoperit că Anatolie Ghilaș a evitat să declare și cota de 1,02% (22 500 lei) pe care o deține la Moldova Leasing SRL, firmă care are un capital social de peste 2,2 milioane de lei.

Soția directorului de la Cadastru a fost vizată și în ancheta RISE „Codrii Shorheiului”, potrivit căreia lângă tabăra „Andrieș”, prin hotărâre de Guvern, co-proprietari ai unui lot de 2,4 hectare de pădure au devenit firmele Furșet SRL și Mol-Hart SRL. În schimb au dat statului peste cinci hectare de terenuri agricole. La momentul tranzacției, în iulie 2003, asociat unic al companiei Mol-Hart era Galina Ghilaș, soția șefului de la Cadastru.

O altă investigație legată de numele Galinei Ghilaș dezvăluie afacerile pe care aceasta le are cu statul. Astfel, jurnaliștii de la portalul Moldova Curată au descoperit că firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru a câștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate, încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale, scriu jurnaliștii.

Anticoruptie.md
17/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii