Angajații medicali nevaccinați nu vor beneficia de 16.000 de lei în caz de contaminare cu COVID-19

Ilie Gulca
11/11/2021

Parlamentul a votat joi în lectură finală legea conform căreia angajații medicali nevaccinați nu vor primi indemnizații în valoare de 16.000 de lei în cazul în care se infectează cu COVID-19 la locul de muncă.

Această inițiativă legislativă a fost susținută de 54 de deputați din partea fracțiunii PAS. Deputatul PAS Dan Perciun a declarat că, după adoptarea proiectului în prima lectură, au fost introduse modificări. 

Conform acestora, personalul medical căruia îi este contraindicată vaccinarea nu va fi admis să lucreze în secțiile COVID-19. Aceștia vor fi transferați în alte secții ale spitalelor. Conform estimărilor deputatului Perciun, aproximativ 3.000–4.000 de angajați medicali nu au fost imunizați.

Aceeași măsura se aplică și în cazul indemnizației de 100.000 de lei prevăzută pentru angajații din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice care au decedat în lupta cu COVID-19.

Conform legislației vechi, în cazul în care un angajat medical este răpus de COVID-19, rudele acestuia beneficiază de o indemnizație de 100.000 de lei. Acum pentru a beneficia de acești bani, trebuie să fie vaccinat nu numai angajatul medical decedat, ci și rudele acestuia.

La începutul lui septembrie ministra Sănătății, Ala Nemerenco a precizat că, în prezent, în rândul cadrelor medicale și a angajaților auxiliari din instituțiile medicale, gradul de vaccinare a depășit pragul de 90%.

„În rândul cadrelor medicale, avem 95% persoane vaccinate, iar în cazul lucrătorilor auxiliari am depășit 80%. Datorită acestui fapt, zilnic, avem maximum cinci–șase persoane din rândului personalului medical infectate. Jumătate din aceste cazuri sunt însă tot în rândul celor nevaccinați”, a relevat ministra.

Ilie Gulca
11/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii