ANI: O magistrată de la Judecătoria Chișinău s-ar putea alege cu amendă după ce a depus cu întârziere declarația de avere și interese personale

Marcela Meglei
28/12/2020

Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate a întocmit un proces verbal cu privire la contravenție în privința judecătoarei Vasilisa Muntean din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Procesul verbal a fost remis instanței de judecată pentru aplicarea amenzii, anunță ANI într-un comunicat de presă.

Vasilisa Muntean a fost numită judecătoare în februarie 2014. La sfârșitul aceluiași an, a fost cercetată de Inspecția Judiciară, după ce a suspendat decizia Consiliului de Administraţie al Victoriabank prin care Natalia Politov-Cangaş a fost înlăturată de la conducerea băncii din mai multe motive, inclusiv pentru că a admis cheltuieli nejustificate şi a acordat credite cu omiterea unor proceduri obligatorii. Hotărârea a fost emisă cu o viteză fulgerătoare, chiar în aceeaşi zi în care Politov a depus cerere împotriva Victoriabank. „Reieşind din faptul că legislaţia muncii prevede examinarea cauzei într-un termen redus de o lună de zile, am recurs la primirea dosarului în ziua în care mi-a fost repartizat”, a explicat Vasilisa Muntean. Inspecţia Judiciară a constatat că Muntean a încălcat normele imperative ale legislaţiei, dar şi Codul de etică al judecătorului. 

Săptămâna trecută a fost pornită o cauză contravențională împotriva unei instituții financiare pentru că a împiedicat activitatea ANI prin faptul că nu a oferit informațiile solicitate de inspectorul de integritate în cadrul unui control.

Tot săptămâna trecută, inspectorii de integritate au stabilit conflicte de interese pe numele fostului manager al SA Red-Nord, al directorului Spitalului Clinic din Bălți, conducerii Școlii sportive de polo pe apă din Chișinău și al șefului Institutului Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului. Alți doi primari din raioanele Dubăsari și Edineț, dar și un fost primar din raionul Hâncești au admis conflicte de interese, iar un primar din raionul Râșcani este vizat într-o altă cauză contravențională pornită pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale.

La fel, inspectorii de integritate au inițiat controale pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința a unui fost primar din raionul Sângerei și doi consilieri locali din Ciorești, Chișinău și raionul Florești.

Marcela Meglei
28/12/2020Become a Patron!

TestRapid

Comentarii