ANI: O magistrată de la Judecătoria Chișinău s-ar putea alege cu amendă după ce a depus cu întârziere declarația de avere și interese personale

Marcela Meglei
28/12/2020

Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate a întocmit un proces verbal cu privire la contravenție în privința judecătoarei Vasilisa Muntean din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Procesul verbal a fost remis instanței de judecată pentru aplicarea amenzii, anunță ANI într-un comunicat de presă.

Vasilisa Muntean a fost numită judecătoare în februarie 2014. La sfârșitul aceluiași an, a fost cercetată de Inspecția Judiciară, după ce a suspendat decizia Consiliului de Administraţie al Victoriabank prin care Natalia Politov-Cangaş a fost înlăturată de la conducerea băncii din mai multe motive, inclusiv pentru că a admis cheltuieli nejustificate şi a acordat credite cu omiterea unor proceduri obligatorii. Hotărârea a fost emisă cu o viteză fulgerătoare, chiar în aceeaşi zi în care Politov a depus cerere împotriva Victoriabank. „Reieşind din faptul că legislaţia muncii prevede examinarea cauzei într-un termen redus de o lună de zile, am recurs la primirea dosarului în ziua în care mi-a fost repartizat”, a explicat Vasilisa Muntean. Inspecţia Judiciară a constatat că Muntean a încălcat normele imperative ale legislaţiei, dar şi Codul de etică al judecătorului. 

Săptămâna trecută a fost pornită o cauză contravențională împotriva unei instituții financiare pentru că a împiedicat activitatea ANI prin faptul că nu a oferit informațiile solicitate de inspectorul de integritate în cadrul unui control.

Tot săptămâna trecută, inspectorii de integritate au stabilit conflicte de interese pe numele fostului manager al SA Red-Nord, al directorului Spitalului Clinic din Bălți, conducerii Școlii sportive de polo pe apă din Chișinău și al șefului Institutului Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului. Alți doi primari din raioanele Dubăsari și Edineț, dar și un fost primar din raionul Hâncești au admis conflicte de interese, iar un primar din raionul Râșcani este vizat într-o altă cauză contravențională pornită pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale.

La fel, inspectorii de integritate au inițiat controale pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința a unui fost primar din raionul Sângerei și doi consilieri locali din Ciorești, Chișinău și raionul Florești.

Marcela Meglei
28/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii