ANI s-a autosesizat în cazul donațiilor judecătorilor, urmare a unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
08/06/2021

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat urmare a unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, publicată pe portalul Anticoruptie.md, în care se arată că fiecare al cincilea judecător din Republica Moldova a raportat în declarațiile de avere pentru anul trecut că a beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Experții consideră că, deseori, funcționarii din Republica Moldova raportează donații pentru a masca veniturile a căror proveniență nu pot să o demonstreze.

Maria Dastic, ofițer de presă la ANI, ne-a comunicat că președinta Autorității, Rodica Antoci, a semnat o sesizare din oficiu în cazul donațiilor raportate de judecători. „ANI a analizat materialul jurnalistic în baza căruia președintele ANI a semnat o sesizare din oficiu. În urma ordinului conducerii din aprilie 2021, în sistemul e-integritate au fost transmise deja spre verificare peste 400 de declarații de avere și interese personale pentru 2020, ale judecătorilor, iar această sesizare va fi conexată. Vom reveni cu detalii”, a precizat Maria Dastic pentru portalul Anticoruptie.md.

Portalul Anticoruptie.md a scris în cadrul unei investigații jurnalistice că, în fiecare an, zeci de judecători din Republica Moldova raportează că au acceptat cadouri. Anul 2020 nu este o excepție. Fiecare al cincilea judecător din Republica Moldova a raportat în declarațiile de avere pentru anul trecut că a beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Nu mai puţin de 84 de magistrați dintre cei peste 400 care lucrează astăzi în judecătorii au indicat în actele prezentate la Autoritatea Națională de Integritate că au primit anul trecut cadouri, fie că e vorba de bani, mașini, fie imobile.

Experții consideră că funcționarii din Republica Moldova raportează frecvent donații pentru a masca veniturile a căror proveniență nu pot să o demonstreze.

„De obicei, sunt acceptate donațiile din partea prietenilor, rudelor sau altor persoane apropiate, care ar putea oricând să confirme că au făcut astfel de donații. Este un instrument utilizat pe larg de funcționarii noștri publici. Eu presupun că o parte din donațiile raportate de către judecători sunt reale, dar avem cu certitudine și donații fictive, când magistrații au vrut pur și simplu să își justifice anumite bunuri sau contravaloarea bunurilor care se află în patrimoniul lor”, a opinat Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Potrivit acesteia, eforturile Autorității Naționale de Integritate, instituția abilitată cu verificarea averilor funcționarilor, de identificare a magistraților ale căror bunuri au o valoare ce depășește veniturile dobândite sunt mai degrabă anemice.

Anticoruptie.md
08/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii