Antioccidentalii au descins la Chișinău // Astăzi începe Congresul Mondial al Familiilor

Anticoruptie.md
14/09/2018
Anticoruptie.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adus pentru 14–16 septembrie la Chișinău activiști pravoslavnici și homofobi din toată lumea, de data asta fără patriarhul Kiril. Congresul Mondial al Familiilor se pronunță expres împotriva Occidentului „imoral și hedonist” și „pentru Rusia salvatoare a creștinismului”.

Congresul Mondial al Familiilor va fi organizat sub patronajul șefului statului Igor Dodon. Acesta a explicat că inițiativa de a desfășura acest forum a fost luată anul trecut la Budapesta. „Va fi un eveniment care va scoate în prim-plan valorile tradiționale, în principal familia, ca pilon de bază al societății, problemele cu care se confruntă familia contemporană și eventualele soluții”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui R. Moldova, la acest eveniment vor participa „sute de experți, personalități politice, formatori de opinie din peste 40 de state”. Și, cel mai important, a anunțat Dodon până nu demult, va veni și patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse nu a putut să satisfacă însă invitația șefului statului moldovenesc din cauza problemelor pe care le are cu patriarhul Constantinopolului legate de autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Totuși patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a trimis un mesaj de salut participanților la cea de-a XII-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor din Chișinău.

„Aș vrea să exprim recunoștința deosebită președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, unul dintre organizatorii acestei manifestări. În ultimii ani, congresul a devenit o platformă internațională cu autoritate, care contribuie la consolidarea valorilor morale tradiționale în societate. Dintre acestea, un loc deosebit îl ocupă familia, datorită căreia se formează și se dezvoltă personalitatea umană”, a declarat Kiril.

„Sper că acest Congres Mondial al Familiilor va contribui la apropierea tuturor celor pentru care valoarea familiei creștine nu este pusă la îndoială, care sunt dispuși să apere dreptul de a-și instrui copiii în credința creștină și care percepe viața umană ca dar sfânt din momentul apariției sale”, le-a urat Kiril participanților.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova nu au declarat nimic despre participarea lor la acest eveniment. De asemenea, Dodon tace chitic atunci când este vorba de bani ca și în alte acțiuni finanțate de fundația soției sale „Din suflet”.

Ce reprezintă Congresul Mondial al Familiilor

Congresul Mondial al Familiilor este cunoscut în SUA că promovează valorile creștine conservatoare. Congresul a fost calificat de Southern Poverty Law Center drept un grup anti-LGBT implicat în promovarea propagandei rusești.

Congresul Mondial al Familiilor are o mare influență în Rusia și o legătură strânsă cu Biserica Ortodoxă Rusă și regimul Putin. Unul dintre liderii săi a scris că Putin „apără legile și moralitatea, care se regăsesc în libertatea prevăzută de Constituția SUA”.

Un alt lider al organizației l-a calificat pe Putin drept „jucător puternic, care are grijă mai mult de interesele naționale ale Rusiei decât de această forță mistică cunoscută ca opinia lumii.”

Muntel Athos, centrul de comandă

Presa a scris că organizarea acestui congres la Chișinău a fost planificată la Muntele Athos. Igor Dodon a avut în anul curent trei vizite la Muntele Athos. Ultima sa călătorie a fost în august, când a participat la deschiderea organizației internaționale „Prietenii Ortodoxiei”,  unde deține funcția de copreședinte.

În timpul acestor pelerinaje, Dodon a avut întâlniri cu mai multe persoane apropiate Kremlinului, atât cu politicieni, cât și cu Konstantin Malofeev, om de afaceri supranumit „oligarhul ortodox” pentru importantul sprijin financiar și politic acordat entităților Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. Malofeev este acuzat că finanțează organizațiile de extremă dreaptă din Occident, în special din Italia și Franța.

Recent, în contextul tensiunilor diplomatice dintre Rusia și Grecia, „Atena a refuzat să acorde vize clericilor ortodocși ruși pentru a vizita Republica Monastică a Muntelui Athos, situată în nordul Greciei”.

„Comunitatea ar fi un ‚bârlog de spioni’, iar Moscova ar fi implicat Sfântul Munte – considerat centru spiritual al ortodoxiei – într-o operațiune de colectare de informații finanțată de numeroase mănăstiri din peninsulă. La începutul acestei săptămâni, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că a cerut explicații de la partea elenă despre cauzele pentru care au fost refuzate vizele clericilor ruși”, a scris în august theguardian.com.

„Aceasta este politica guvernului Greciei. Acum preoții Bisericii Ortodoxe Ruse sunt percepuți ca potențiali spioni și agenți de influență”, a declarat pentru greece.greekreporter.com o sursă apropiată Constantinopolului.

În același timp, Biserica Ortodoxă Rusă și Constantinopolul spun că problemele cu vizele pentru preoții ruși sunt legate de procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Patriarhia Constantinopolului luptă cu Biserica Ortodoxă Rusă pentru influență în lumea ortodoxă. Patriarhiile din Moscova și Constantinopol sunt în relații tensionate din cauza Ucrainei”, a declarat pentru unian.ua o sursă apropiată Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse.

Anticoruptie.md
14/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii