Apărărea Moldovei, unul dintre cele cinci consensuri la care au ajuns liderii celor 21 de state convocați la Paris

Ilie Gulca
27/02/2024
Președintele Franței, Emmanuel Macron, nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe terestre occidentale în Ucraina. Foto: www.rochesterfirst.com

Cei 21 de lideri de state convocați pe 26 februarie la Paris au convenit asupra a cinci probleme la care au ajuns la un consens: apărarea cibernetică, coproducția de arme, capacități militare și muniții în Ucraina; apărarea țărilor direct amenințate de ofensiva din Ucraina, precum Moldova; „capacitatea de a sprijini Ucraina la granița sa cu Belarus cu forțe nemilitare” și operațiuni de deminare.

În urma unei conferințe internaționale de sprijinire a Ucrainei care a reunit 21 de șefi de state luni la Paris, Emmanuel Macron a reafirmat angajamentul Parisului față de Ucraina. „Înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea și stabilitatea în Europa”, a spus el la o conferință de presă, transmite Lefigaro.fr.

De altfel, trimiterea trupelor terestre occidentale  în Ucraina nu ar trebui „exclusă” pe viitor, a afirmat Emmanuel Macron, considerând totuși că nu a existat „un consens” în această etapă pentru această ipoteză.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite trupe terestre într-o manieră oficială, asumată și aprobată. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a explicat șeful statului.

Șeful statului francez nu a dorit să spună mai multe despre poziția Parisului în această problemă, invocând o „ambiguitate strategică pe care o accept”. Dar „nu am spus absolut că Franța nu este în favoarea acesteia”, a avertizat el. „Nu voi înlătura ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Eu spun că a fost menționat printre opțiuni”, a adăugat el.

Această opțiune nu fusese niciodată menționată anterior de Franța. Întrebat la finalul întâlnirii de la Elysée, premierul olandez Mark Rutte a spus că această problemă a trimiterii trupelor terestre nu a fost pe ordinea de zi.

„Mulți oameni care spun niciodată astăzi au fost aceiași oameni care au spus niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă în urmă cu doi ani”, a continuat totuși Emmanuel Macron. „Să avem umilința să observăm că am întârziat adesea de la șase până la douăsprezece luni. Acesta a fost obiectivul discuției din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul.

Președintele francez a reamintit totuși că aliații Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus”, ci că „pur și simplu nu au vrut să-i lase să câștige în Ucraina”.

Șeful statului a mai anunțat că aliații Ucrainei vor crea o coaliție pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune. S-a decis „crearea unei coaliții pentru lovituri profunde și, prin urmare, rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, a spus el.

La începutul zilei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns faptul că a primit „din păcate” doar 30% din „milioanele de obuze pe care Uniunea Europeană” le-a „promis” Ucrainei. „Împreună trebuie să ne asigurăm că Putin nu poate distruge ceea ce am realizat și nu poate extinde agresiunea sa în alte țări”, a mai declarat președintele ucrainean.

Emmanuel Macron a enumerat cinci „categorii de acțiuni” cu consens: apărarea cibernetică; coproducția de arme, capacități militare și muniții în Ucraina; apărarea țărilor direct amenințate de ofensiva din Ucraina, precum Moldova; „capacitatea de a sprijini Ucraina la granița sa cu Belarus cu forțe nemilitare” și operațiuni de deminare.

Mai multe țări europene susțin inițiativa cehă ca UE să cumpere muniții în afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanții la o întâlnire privind Ucraina.

„Inițiativa cehă se bucură de un mare sprijin din partea mai multor țări”, a declarat premierul ceh Petr Fiala la finalul acestei întâlniri care a reunit peste 25 de țări aliate cu Kievul la palatul prezidențial de la Élysée.

„Acesta este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei”, a declarat liderul, asigurând că cincisprezece țări sunt pregătite să se alăture acestei inițiative care își propune să răspundă penuriei de muniție, în special de obuze de artilerie, pentru Ucraina.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că țara sa va contribui „cu peste 100 de milioane de euro” la planul ceh și că „alte țări vor urma” această cale. „În ceea ce privește muniția, există această inițiativă cehă foarte bună care constă în achiziționarea de muniție și obuze în întreaga lume pentru Ucraina”, a explicat Mark Rutte.

Ilie Gulca
27/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii