APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească

Ilie Gulca
16/03/2022

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis să excludă Federația Rusă din Consiliul Europei și a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească.

Această decizie a fost adoptată practic unanim – 216 au votat pentru, trei s-au abținut și nimeni nu s-a pronunțat împotrivă.

„Prin acțiunile lor în Ucraina, autoritățile ruse privează poporul rus de beneficiul celui mai avansat sistem de protecție a drepturilor omului din lume, inclusiv de jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului și a vastului nostru sistem de convenții”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul organizației.

Decizia finală va fi luată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 martie. APCE a îndemnat să ofere Ucrainei mijloace de protejare a spațiului aerian.

Adunarea Parlamentară a adoptat în unanimitate un amendament pentru a recunoaște oficial Transnistria ca zonă de ocupație rusă. Aceasta este prima recunoaștere oficială a Transnistriei ca teritoriu ocupat la nivel internațional. Până acum, Consiliul Europei a vorbit despre „teritoriu aflat sub controlul efectiv al Federației Ruse”.

Trebuie semnalat faptul că reprezentanții Republicii Moldova, precizează Ukrainskaia Pravda, nu sunt co-autori ai amendamentului. Totuși, în baza votului unanim, nici aceștia nu s-au opus recunoașterii ocupației.

Membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia sugeraseră ca adunarea să recunoască oficial ocuparea Moldovei de către Rusia. Decizia propune să se declare că anterior „Rusia a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii sale transnistrene”.

Documentul adoptat de APCE prevede încetarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei din cauza incompatibilității acesteia cu principiile organizației.

Ilie Gulca
16/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii