Ar putea fi ultima// Starea de urgență, prelungită pentru încă 30 de zile

Anticoruptie.md
24/11/2023
captura video

Starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie 2023. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat de 60 de deputați în cadrul ședinței de vineri, 24 noiembrie, a Legislativului. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a prezentat proiectul de la tribuna principală, a precizat că această perioadă va fi pusă la dispoziția autorităților pentru a se pregăti pentru ieșirea din regimul de stare de urgență. 

Propunerea de prelungire a stării de urgență aparține Guvernului. Potrivit notei informative a inițiativei legislative, acest lucru este determinat de o dinamică nefastă a securității regionale din ultimele luni, de multiplelele incertitudini privind evoluțiile ulterioare ale războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ceea ce păstrează riscuri înalte de securitate care pot afecta și Republica Moldova. Mai exact, pe parcursul sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. Acest lucru ar putea avea consecințe negative asupra livrărilor de energie electrică în țara noastră. Totodată, nu pot fi excluse riscurile directe de insecuritate energetică cauzate de reducerea volumului de gaze naturale livrate de către Federația Rusă.

În nota informativă a proiectului se mai menționează că, în continuare, se atestă implicarea factorului extern rus în tendințele de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, în contextul activizării eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și de susținere a politicii de securitate și de apărare comună a UE, se mențin premisele unor răspunsuri asimetrice și neproporționale asupra principalelor segmente strategice vulnerabile din țara noastră, prin intermediul operațiunilor informativ-subversive ale serviciilor speciale ruse.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea. În această perioadă, CSE a emis 94 de dispoziții în acest sens. 

Anticoruptie.md
24/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii