Asociaţie a judecătorilor, despre evaluarea externă a magistraţilor. Ce propuneri au înaintat

Tatiana Gherța
20/02/2023
colaj CIJM

În timp ce autoritățile pledează pentru curățarea din rădăcini a justiţiei prin implementarea evaluării externe, judecătorii sunt de părere că acest mecanism ar putea fi declarat neconstituțional. Președinta Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției”, judecătoarea Victoria Sanduța, care a și participat la consultări, susţine că o soluție ar fi evaluarea judecătorilor o dată la 3 ani.

„Evaluarea externă a judecătorilor, care sunt reprezentanți ai puterii de stat de către reprezentanți ai altor State poate constitui o încălcare gravă a Constituției, fiind de natură să pună la îndoială însăși suveranitatea și independența Republicii Moldova. De aceea, Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” propune reformarea procesului de evaluare internă a judecătorilor și elaborarea unui mecanism eficient de evaluare internă, care să corespundă standardelor constituționale.”, a declarat magistrata Victoria Sanduța.

În opinia preşedintei "Vocea justiţiei", sistemul se va putea auto-curăța în permanență dacă evaluarea judecătorilor se va face o dată la trei ani.Nu este oportun a considera că evaluarea extraordinară, o singură dată, a judecătorilor va fi capabilă să asigure incoruptibilitatea sistemului judiciar pe vecie. Prin urmare, considerăm că este oportun a renunța la ideea unei evaluări extraordinare ”cathartică” și a trece la elaborarea unui mecanism eficient de evaluare ordinară permanentă a judecătorilor, o dată la 3 ani, astfel încât sistemul să se poată auto-curăța în permanență, identificând permanent persoanele care nu corespund cerințelor funcției de judecător și propunând CSM-ului eliberarea lor din funcție.”, se indică în nota emisă de Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției”.

Precizăm că, mecanismul propus de Ministerul Justiţiei privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor cuprinde 3 etape: 1) pre-vetting (filtrarea candidaților pentru funcțiile de conducere din cadrul Consiiului Superior al Magistraturii (CSM), Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) și pentru membrii colegiilor judiciare și cele ale procuraturii), 2) vettingul sau evaluarea judecătorilor și a candidaților ce vor dori să devină judecători ai Curții Supreme de Justiție; și 3) evaluarea judecătorilor și a procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie.

Proiectul urmează să fie supus consultărilor publice, iar mai apoi trimis spre avizare autorităților competente.

 

Tatiana Gherța
20/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii