Atacuri web asupra site-urilor unor instituții publice operate de hakeri ruși din gruparea KILLNET

Cornelia Cozonac
01/05/2022

Paginile web ale mai multor instituții de stat au fost supuse, în noaptea de 1 mai, unui atac cibernetic. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova susține că atacul cibernetic a fost operat din afara țării și este de tip DDoS (Distributed Denial of Service), dar nu a avut impact asupra funcționării resurselor sau sistemelor informaționale guvernamentale. SIS nu a precizat instituțiile ale căror pagini web au fost atacate cibernetic, dar a atribuit atacul grupării pro-ruse KILLNET. 

Atacurile cibernetice, potrivit SIS, au început la ora 2.00 și au avut drept scop țintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor și cauzând indisponibilizarea paginilor web. Atacurile sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe echipamente și rețele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilități de securitate și înrolarea acestora în rețelele botnet.

„Atacul cibernetic este atribuit grupării pro-ruse KILLNET ce activează pe principii de hacktivism și se specializează pe efectuarea atacurilor de tip DDoS asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei. Gruparea a efectuat atacuri similare și asupra altor pagini web ale unor autorități din țări din UE și asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost atacate pagini web ale entităților publice din Romania”, se precizează într-un comunicat de presă al SIS.

În prezent autoritățile responsabile întreprind măsurile necesare pentru a respinge atacurile asupra infrastructurii guvernamentale și pentru a minimiza impactul acestora, preciuzează sursa citată.

SIS a atenționat instituțiile publice la 26 aprilie curent despr eeventuale atacuri cibernetice asupra sistemelro informaționale și a paginilro web. 

.

Cornelia Cozonac
01/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii