„Atitudine unilaterală”. Gazprom respinge condițiile în care Guvernul Republicii Moldova a decis să facă auditul datoriilor Moldovagaz

Ilie Gulca
08/02/2022

Gigantul rusesc se declară nemulțumit de faptul că Guvernul Republicii Moldova a stabilit „unilateral” condițiile de efectuare a unui audit al datoriilor Moldovagaz pentru malul drept al Nistrului și ia în calcul respingerea rezultatelor controlului.

În opinia companiei energetice, Consiliul de observatori al Moldovagaz ar trebui să își dea acordul pentru unele abordări legate de efectuarea auditului datoriilor companiei.

„Acest audit este prevăzut de Protocolul negocierilor privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale din 29 octombrie 2021”, menționează Gazprom într-un comunicat, denunțând faptul că reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au stabilit de sine stătător condițiile de contractare a unui auditor.

Conform „documentelor publicate”, reclamă Gazprom, nu s-a ținut cont de propunerile Gazprom remise părții moldovenești.

„Situația respectivă ar putea să ducă la faptul ca rezultatele auditului să nu fie acceptate de Consiliul de observatori al Moldovagaz”, se mai menționează în comunicatul Gazprom.

Agenția Proprietății Publice a pregătit actele necesare pentru procedura de achiziție publică a serviciilor de audit al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și SRL Factoring Finance pentru gazele naturale livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Auditul urmează să stabilească exact valoarea datoriei pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept în perioada 1994–2021.

La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor naturale dintre Republica Moldova și Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari.

„În baza acestui audit, urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldovagaz”, a explicat ministrul.

Ilie Gulca
08/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii